Лажни захтеви за одштету

Иако су пси луталице склоњени са улица у Врбасу, захтеви за одштету због уједа луталица од локалне самоуправе нису нестали. Чак се и посекотине од стакла пријављују као уједи пса, с намером да се добије обештећење од пар стотина хиљада динара.

„Неки људи су се, могу рећи, једноставно обезобразили. Траже одштету због угриза пса луталице, а уједе их њихов или комшијски пас, или се расеку на неки оштар предмет у свом дворишту. Туже општину у нади да ће добити 200 - 300.000 динара одштете“, рекао је Владимир Даковић, директор Јавне агнеције за зоохигијену и пољопривреду (ЈАЗИП).

Општина Врбас је 2008. и 2009. године платила по седам милиона динара, а 2010. издвојено је око девет милиона за плаћање одштете због уједа паса. Прошла година почела је са још већим бројем тужби, али је у јуну почео са радом ЈАЗИП, у оквиру којег је отворено прихватилиште за псе и мачке. „Иако смо збринули све псе луталице у прихватилиште, пријаве су наставиле да стижу. Одлучили смо да станемо на крај пријавама за које постоје индиције да су лажне и до сада смо поднели девет опомена у предкривичном поступку. Укупно ће бити послато око двадесетак опомена. Ако се не одустане од поступка, покренућемо кривичне пријаве. Поред тога, консултоваћемо се са правном службом и видети да ли постоји могућност кривичне пријаве и против неких који су већ наплатили одштету“, нагласио је Даковић. Он наводи да лекарски извештаји могу да покажу да ли је реч о уједу пса, као и да по свакој пријави служба ЈАЗИП-а и по неколико дана обилази места где се догодио наводни напад пса. У 95 одсто случајева, додао је Даковић, на тим локацијама није примећен ниједан луталица. „Одговорно тврдим да у Врбасу нема паса луталица. Појединачни случајеви постоје, али је реч о псима који имају неодговорне власнике, па их пуштају на улицу. Ускоро ћемо се и са тим проблемом изборити. Покренућемо акцију чиповања и вакцинисања по симболичној цени. Општина ће финансирати набавку чипова и делом рад ветеринара, тако да ће се чиповање плаћати око 300 динара“, истакао је Даковић.

Након акције, запослени у ЈАЗИП-у ће обилазити дворишта и уколико се нађе пас који није чипован, власник ће бити пријављен комуналној инспекцији, добиће забрану држања домаћих животиња и платити новчану казну која се креће од 5.000 до 25.000 динара.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"