Летња сетва у ПП „Сава Ковачевић“

На ораницама Пољопривредног предузећа „Сава Ковачевић“ у току је сетва бораније, броколија и карфиола, а недавно су посејани кукуруз шећерац и соја. Ове културе налазе се на њивама са којих су недавно скинути грашак, уљана репица и пшеница. Скидање летњих усева планирано је крајем септембра, што значи да ће у једној сезони ПП „Сава Ковачевић“ имати две жетве. Тај посао ће се обавити захваљујући заливном систему који се налази на 1.200 хектара обрадивих површина.

"Усеви су већ увелико изникли, јер у земљишту има довољно влаге. Настављамо дугогодишњу праксу да на делу имања убирамо по две жетве у сезони, тако да уз додатна улагања и обилато коришћење система за наводњавање, земљиште максимално искоришћавамо и остварујемо завидну добит по јединици површине. Упоредо са повећањем обима пострне сетве набављамо и нову механизацију намењену овој врсти производње, што битно доприноси ефикасности, квалитету рада и продуктивности", каже агроном Радивоје Шуваков.

Radivoje ŠuvakovПП „Сава Ковачевић“, додао је Шуваков, већ годинама заузима место у врху биљне и сточарске производње у земљи, а у прилог томе говори чињеница да једини у Србији имају две жетве у сезони на толикој површини. Приноси, које поспешују заливни системи и модерна механизација, сврставају врбаско предузеће у раван са аграрним системима у земљама Европске уније.

"У плану је да наредног лета дуплирамо површину за производњу поврћа у пострној жетви", истакао је Шуваков.

Иначе, сво поврће које ПП „Сава Ковачевић“ производи у пострној жетви, већ годинама откупљује једна новосадска фирма.

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"