Одржана XI Фијакеријада

У Равном Селу по једанаести пут одржана је Фијакеријада, такмичење и ревија коњских запрега. Љубитељи и власници коња стигли су из свих делова Војводине, а борили су се за Куп Равног Села.

„Фијакеријада подсећа на време када су паори после тешког рада на њивама излазили у својим угланцаним кочијама у село, да сви виде њихове беспрекорно истимарене коње. Са упарађеним запрегама ишло се обично недељом у цркву, на вашаре или славе, али и по снаше“, каже Жига Курјанов, један од судија у тркама. Правила трка предвиђала пролазак кроз капије, што прецизније и брже, а уз време,  оцењивали су се и општи изглед и аутентичност запреге, одећа кочијаша и сувозача, као и опремљеност коња. У конкуренцији су се нашле 33 запреге из петнаестак ергела. Престижни Куп Равног Села и новчану награду од 60.000 динара освојио је млади Милан Гаковић из Куцуре, који је кочијашио двопрегом. Гаковић је, такође, био најбољи и у вожњи четворопрега. У категорији једнопрега за најбољег је проглашен Бранко Калуђеровић из Прељине код Чачка, а у ревијалној вожњи двопрега најуспешнији је био Миленко Радаковић, власник чувене ергеле „Булић“ из Сурчина. Посебне симпатије освојили су најмлађи учесници манифестације, седмогодишњи Милош Ђорђевић из Пећинаца, који је у ревијалном делу управљао фијакером са два упрегнута понија, а сувозачи су му били млађа сестра Милица и друг Александар Вуксановић.

Организатори овогодишње Фијакеријаде били су КУД „Шове“ и Тамбурашко друштво „Бегеш“, а манифестацију је финансијски подржала општина Врбас. Иначе, у овкиру Фијакеријаде одржан је низ културно-забавних програма, као и такмичење у спремању котлића.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"