Оджана XVIII седница СО Врбас

Одборници Скупштине општине Врбас заседали су данас по 18. пут у овом сазиву и одржали још једну вишесатну седницу, иако је имала само 6 тачака дневног реда. Они су расправљали о поступку комасације у Катастарској општини Косанчић, програмима пословања ЈП „Врбас-гас“ и ЈКП „Стандард“ и предлозима Комисије за кадровска, административна питања и радне односе.

Одборници опозиционе Српске радикалне странке захтевали су да се у дневни ред уврсте додатне теме, али је владајућа већина одбацила све предлоге СРС. Они су тражили да локални парламент расправља о стању безбедности и стању образовања у општини Врбас, затим о активностима народних посланика у Скупштини Србије из општине Врбас и резултатима њихов рада, као и о оправданости додатног кредитног задуживања локалне самоуправе. Такође, они су, између осталог, предлагали да се расправља о раду координатора за спорт, културу, образовање и инвестиције, затим о ради комуналне инспекције, стању у јавним предузећима, спровођењу Стратегије развоја општине Врбас, и о мерама евентуалне помоћи пољопривредницима који су претрпели штету услед суше.

Већином гласова владајуће коалиције, Скупштина општине Врбас је усвојила одлуку о начелима комасације Катастарске општине Косанчић и именовала Комисију за спровођење комасације. Одборници СРС поднели су на ове одлуке три амандмана, од којих су два одбијена, а један прихваћен.

Такође, локални парламент је дао сагласност на измене и допуне програма пословања ЈП „Врбас-гас“ за 2012. годину. Према новом програму, предузеће је добило могућност да уђе у кредитно задуживање вредно 97 милиона динара, „због потреба решавања проблема текуће ликвидности и плаћања обавеза према добављачу ЈП Србија гас“. Одборници опозиционе СРС јавно су запитали „ко ће враћати ове кредите и да ли руководство општине Врбас има конкретне идеје како изаћи из низа проблема, осим подизањем кредита“. Радислав Бјелица, директор ЈП „Врбас-гас“, појаснио је да се дуг према „Србија гасу“ у прошлој години кретао између 110 и 115 милиона динара. „Сада је та сума смањена на око 85 милиона динара и имали смо намеру да тај дуг измирујемо у наредном периоду. Међутим, 'Србија гас' инсистира на измирењу обавеза, јер и они имају проблем са ликвидношћу, и наше предузеће мора да подигне кредит како би измирило обавезе по репрограму договореним са 'Србија гасом', до почетка грејне сезоне. Измирење обавеза путем кредита ослобађа нас плаћања врло високе законске затезне камате, коју нам обрачунава 'Србија гас', а која је већа него камата на кредитна средства код пословних банка“, рекао је Бјелица.

Расправу су изазвале и измене и допуне програма пословања ЈКП „Стандард“ за 2012. годину. Овом одлуком и ово предузеће стекло је могућност да се кредитно задужи до 50 милиона динара. Према речима Николе Влаховића, директора ЈКП „Стандард“, "део ових средстава биће усмерен у исплату зарада запосленим, а део за исплату дугова разним добављачима". Он је истакао да је предузеће значајно подигло ниво наплате својих услуга и да сопственим средствима измирује део дугова и обезбеђује редовно функционисање, али и да је помоћ локалне самоуправе и даље неопходна. И на ову одлуку низ критика изнели су одборници СРС, који су оценили да је „узимање кредита за враћење дугова и исплату плата крајњи ударац у дно и потврда одсуства стратегије руководства општине Врбас за излазак из кризе“.

На предлог Комисије за кадровска, административна питања и радне односе, на сопствени захтев чланства у Управном одбору ЈП „Дирекција за изградњу“ разрешен је др Милан Миловић, а на ово место је изабран Александар Мараш.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"