Нови талас врућина

Лагана исхрана, узимање течности, адекватно одевање и избегавање излагања сунцу у најтоплијем делу дана, савети су лекара грађанима како да боље поднесу топло време које се данас очекује у Врбасу и широм Србије.

У периоду од 11.00 до 17.00 сати грађани не би требало без преке потребе да излазе из својих кућа, а посебно старије особе и хронични болесници који би требало да бораве у расхлађеним просторијама или у хладовини парка.

Саветује се освежавање водом, воћним напицима, узимање сладоледа, лубеница, диња, воћа, воћних салата, чорби од поврћа, лагано одевање, заштита очију и коже од сунца. На градилиштима треба водити рачуна о заштити на раду, а уколико неко има хипертензију, вртоглавицу или несвестицу не би требало да префорсира са радом.

Они који одлазе на посао требало би да имају качкет или шешир, они који се налазе на плажи да користе сунцобран, док би они који имају низак притисак требало да узимају слане крекере. Шетње и набавке треба обављати у раним јутарњим и касним вечерњим сатима, а у просторијама у којима се борави требало би направити такву климу где разлика између унутрашње и спољне температуре износи од седам до 10 степени. Ујутро и ноћу потребно је отварати прозоре и проветравати просторије у којима се борави. Високе температуре, као и временске промене велики су стрес за организам, а да би се тако тешко време лакше поднело, лекари препоручују да се пије доста течности, једе лагана храна богата витаминима и не претерује са физичким активностима. Сунчање у најтоплијем делу дана треба избегавати, док се особама које имају здравствене тегобе изазване временским приликама препоручује превентивни одлазак код лекара и провера крвне слике.

У Србији ће данас бити претежно сунчано и веома топло, чиме почиње нови, петодневни талас великих врућина. Ветар ће бити слаб, променљив. Јутарња температура износиће од 15 до 22, највиша дневна од 32 до 36 степени.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"