Помор рибе код уставе на Шлајзу

На току Великог бачког канала код уставе на Шлајзу догодио се велики помор рибе. О овом акциденти водопривредну инспекцију и надлежне органе обавестили су чланови Удружења спортских риболоваца „Златни караш“ из Врбаса. Према првим проценама, угинуло је око четири тона рибе, највише штуке, шарана и беле рибе. Риболовци не искључују могућност да је узрок помора рибе испуштање индустријских отпадних вода у канал.

„У понедељак у преподневним часовима риба је почела да се појављује на површини канала и било је очигледно да се дешава нешто неуобичајено и да није посреди уобичајени вишак органских материја, до којег долази због неравномерног протока свеже воде кроз уставе. Сумњиво је и то што је код испуста отпадних вода шећеране, у којој је прошле недеље почела кампања прераде репе, примећена бела пенушава течност за коју очекујемо да узорковањем буде утврђено шта је посреди и да ли је она узрок помора рибе“, рекао је Миодраг Владисављевић, председник „Златног караша“.

Према речима Ратка Ђурђевца, председника Еколошког покрета Врбаса, отпадне воде не морају бити једини могући узрок помора рибе, посебно јер воде фабрике шећера иду испод уставе. „Није искључено да је узрок помора рибе слаб доток свеже воде у горњи ток који има за последицу мањак кисеоника, услед којег је риба почела да се гуши“, рекао је Ђурђевац. Током дана очекује се долазак надлежне водопривредне инспекције која ће узроковати воду и утврдити шта је разлог помора. Реагујући на новонасталу ситуацију, риболовци су обавестили надлежне инспекције и обезбедили да се подизањем уставе у канал улије додатна свежа вода.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"