Провера некретнина преко интернета

Републички геодетски завод покренуо је интернет сервис KnWeb за претраживање базе података катастра непокретности Србије, тако да ће грађани моћи да провере сваку некретнину пре куповине. Реч је о централној бази података катастра непокретности у Србији, која је формирана преузимањем податка од служби за катастар непокретности Републичког геодетског завода, а сервис је јавно доступан на интернету.

Катастар непокретности, као основна и јединствена евиденције о непокретностима и стварним правима на њима, доприноси развоју тржишта непокретности, посебно са аспекта сигурности, имајући у виду да клијенти пре куповине могу да изврше проверу у бази података катастра непокретности. На тај начин могу са сигурношћу да утврде ко је власник непокретности, да сазнају податке о тој непокретности, као што су површина и начин коришћења, да провере да ли је непокртност оптерећена хипотеком или постојање забележбе. Базу података је могуће претраживати преко броја парцеле у оквиру општине и катастарске општине, као и преко адресе непокретности. Могуће је добити само основне информације о непокретности и основне информације о имаоцима права. Није могуће претраживати податке по матичним бројевима имаоца права, нити се ова информација приказује код прегледа података, због поштовање начела Закона о заштити података о личности.

Директор Републичког геодетског завода Ненад Тесла је изјавио да катастар непокретности омогућава развој тржишта непокретности, лакше и сигурније просторно планирање. Тесла је навео да ти подаци омогућују и анализу инвестиционих програма и планова развоја, креирање политике и стратешких докумената у свим областима државног и друштвеног интереса, управљање земљиштем у држави и заштиту права својине загарантовану уставом. Уписана непокретност има већу тржишну вредност, јер власник може своју непокретност дати у залог и тиме остварити хипотекарни кредит, што је посебно значајно за грађане и привреднике. Након извршеног уписа у катастар непокретности, грађанима је омогућено да своја права докажу на најлакши и најпоузданији начин, достављањем листа непокретности који се, као доказ, издаје из дигиталне базе података катастра непокретности.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"