Израда ЕЕ Стратегије

У општини Врбас у току је израда Стратегије енергетске ефикасности. Овим важним документом бави се професионални енергетски менаџмент локалне самоуправе, који предводе инжињери Јавног предузећа „Дирекција за урбанизам и изградњу“ Никола Вујовић и Жељко Зечевић. Нацрт Стратегије енергетске ефикасности општине Врбас биће објављен на овом сајту и сви они који буду заинтересовани имаће могућност да оставе свој коментар на садржину документа. Уз то, јавна расправа биће организована кроз оркугле столове и тек после евентуалних дорада Стратегија енергетске ефикасности биће упућена Скупштини општине Врбас на усвајање.

„Желимо да умрежимо директне и индиректне кориснике буџета како би све податке о потрошњи енергије достављали енергетском менаџменту. Корисницима ћемо понудити софтвер који омогућава да се кроз web апликације уносе рачуни за гас, струју, воду и канализацију, тако да у сваком тренутку можемо да знамо колика је потрошња. Раније никада нико није знао колико који корисник, на пример школа, потроши енергије и да ли има већих одступања у потрошњи. Успостављањем система стварамо могућност да реагујемо чим приметимо нека одступања. То је веома битно за планирања буџета“, рекао је Зечевић.

Директни и индиректни корисници општинског буџета потроше око 130 милиона динара годишње за енергију. Када би се остварила уштеда од само десет одсто, или 13 милиона динара, добила би се половина од укупне суме која се издваја за културу у општини Врбас. Према плану, енергетски менаџмент успоставиће правила и начине коришћења енергије, како би се енергија трошила рационалније. „Хоћемо да утичемо на свест корисника како би се та правила почела поштовати. На тај начин растеретили би општински буџет и створили могућност да новац усмеримо тамо где је потребан. Када би се неко од нас попео на зграду и почео да баца паре, рекли би лудак, а онај који држи отворен прозор током зиме јер му је у соби веома вруће, исто то ради, смао што се не види. Урадили смо енергетску анализу многих објеката и идентификовали сву проблематику. Биће потребан широк дијапазон мера како би се подигла њихова енергетска ефикасност“, рекао је Вујовић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"