Мање новца у општинском буџету

Одлука Владе Републике Србије о укидању појединих накнада и такси, уз препоруку да се локалне самоуправе одрекну свог дела новца од закупа државног пољопривредног земљишта, значајно ће умањити општински буџет. Само у 2012. години општинска каса биће умањена за 70 милиона динара.

„Идуће године би, рецимо, могли да останемо без 25 милиона динара од накнада за уређење грађевинског земљишта и 42 милиона динара од накнада за заштиту и унапређење животне средине. Због новог обрачуна локалних комуналних такси за истицање фирми великог броја предузетника, општински буџет остаје без 27 милиона. Ускраћују нам се велика средства која је немогуће надокнадити на неком другом месту, посебно када трансфери из републичког у општински буџет остају исти“, рекао је председник општине Врбас др Жељко Видовић. 
Он је појаснио да само два одсто годишњег давања за ПДВ једне од компанија из Врбаса, колико је, иначе, порез увећан, је веће него приход од свих наведених такси. „Од ПДВ-а се ништа не слива у општински буџет, већ само у републички и покрајински. Поред тога, примили смо и препоруку Владе у којој стоји да локална самоуправа ослободи регистрована пољопривредна газдинства плаћања закупа пољопривредног земљишта у државној својини за 2012. годину. Од издавања земље по 30 одсто иде у републички и покрајински буџет, а 40 одсто у општински. Сада би требало да се само општине одрекну свог дела новца, што практично значи да се на општинама 'стеже каиш'. Ову препоруку не можемо усвојити, јер сматрамо да би то било противзаконито. Сутра неко може поставити питање ко је имао право да се одрекне прихода у буџет“, рекао је др Видовић. Он истиче да се пољопривредницима свакако треба помоћи, али не на овакав начин. „Ако желимо да нешто конкретно урадимо, онда сав тај новац од закупа можемо следећих пар година улагати у изградњу система за наводњавање и бушење бунара и тако помоћи свима“, рекао је Видовић и упозорио да смањење прилива средстава прети социјалним издвајањима. „Апсолутно је небитно ко је на власти, јер кад нема новца у буџету не може се помоћи грађанима. Већ смо применили мере штедње у разним сегментима, а смањењем прилива средстава може се десити да дођемо у ситуацију да смањујемо социјална давања, што не желимо. Питање је како ће општина функционисати и опстајати ако и даље жели да субвенционише боравак деце у вртићима, помогне студенте, организује јавне радове и народну кухињу, обезбеди бесплатне аутобуске карте за ученике и друга давања“, рекао је Видовић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"