„Balkan power corporation“ у Врбасу

Представници општине Врбас и Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине састали су се данас у Врбасу са представницима британског инвестиционог фонда „Balkan power corporation“. Овај фонд бави се проналажењем решења из области енергетике и обновљивих извора енергије, као и ремедијацијом загађених подручја. Заменик директора ЈП „Дирекција за изградњу“ Александар Крунић истакао је да је за општину Врбас најзначајније пронаћи начин и обезбедити средства за наставак пројекта ремедијације Великог бачког канала, односно оног дела који се тиче самог чишћења канала и безбедног одлагања муља.

„Стручњацима из Велике Британије представили смо неке моделе и решења проблема Великог бачког канала. Приказали смо им и редослед радњи које требају да се спроведу да би се дошло до коначног решења измуљавања, а обиласком терена могли су се уверити докле смо стигли са изградњом Централног постројења за прераду отпадних вода. Такође, упознали смо их и са изградњом канализационе мреже, докле смо стигли и шта планирамо даље да урадимо, као и са проблемима које имамо са испуштањем отпадних вода од стране индустрије“, рекао је Крунић. Он је додао да су представници „Balkan power corporation“ добили све потребне информације и изразио наду да ће општина Врбас успоставити сарадњу са њима. „Могли смо чути и од њих да су задовољни информацијама које су добили. Сада очекујемо конкретне предлоге и наставак даље сарадње. Битно нам је одржимо континуитет како би по изградњи Централног постројења за прераду отпадних вода могли одмах да приступимо чишћењу Великог бачког канала“, рекао је Крунић.

Нада Радовановић, помоћница покрајинског секретара за енергетику, истакла је да Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине улаже значајне напоре за подстицај инвестиција у овој области. „Војводина је енергетски зависна и издваја значајна средства за увоз фосилних горива. Пре два месеца посетили су нас представници британског инвестиционог фонда и стручњаци из области обновљивих извора енергије и третмана отпадних вода и представили нам занимљиве пројекте. За нас су ти пројекти од великог значаја, јер решавамо и енергетске проблеме и смањујемо загађење. Предложили смо општину Врбас за даљу сарадњу на реализацији пројекта пречишћавања отпадних вода и реализације пројеката из области енергетике. Пре свега, због могућност производње топлотне и електричне енергије“, рекла је Радовановић. Она је истакла веома добру сарадњу са представницима општине Врбас који су задужени за област енергетике и изразила наду да ће овај пројекат, уз подршку покрајинске владе и ангажовање локалних стручњака, успети и донети обострано корисну сарадњу.

Горан Пејовић, члан Општинског већа задужен за енергетику је нагласио да су на састанку представницима фонда представљени пројекти из области ремедијације Великог бачког канала, као и други пројекти из области енергетике које општина Врбас спрема, а за које је потребна финансијска подршка.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"