3.000 грађана за Трг Црвене армије

Представници Удружења српско – руског пријатељства „Род“ предали су председнику општине Врбас др Жељку Видовићу петицију којом траже да трг који се налази поред споменика погинулим црвеноармејцима, на углу улица Маршала Тита и Ивана Милутиновића, понесе назив Трг Црвене армије. Видовић је истакао да ће се овај предлог наћи пред одборницима на првој наредној седници Скупштине општине и изразио наду да ће бити прихваћен. Петицију је својим потписима подржало око 3.000 грађана.

„Врбас је град који треба да поштује свију историју и традицију и ми у овом граду немамо чега да се стидимо из наше прошлости. Борба против фашизма је једна од најчистијих делова наше историје, а Црвена армија је много тога урадила на овим просторима у антифашистичкој борби. Не видим разлог зашто Врбас не би имао трг Црвене армије, тај назив нема никакву политичку конотацију већ је део историје овог народа и Врбашана“, нагласио је Видовић. Поред 3.000 грађана, иницијативу УСРП „Род“ подржао је локални одбор СУБНОР-а, Удружење пензионера Врбаса, Национални савет Украјинаца, Еколошки покрет Врбаса, Удружење ликовних уметника Врбаса, Удружење Крајишника Врбаса, Завичајно удружење Жупљана, ОО Нове Србије, ОО Покрета социјалиста, ОО Социјалистичке партије Србије, Покрет Двери Врбас, Удружење Васојевића из Савиног Села и Удружење Црногораца „Црна Гора“ из Врбаса.

Иначе, иницијатива да Врбас добије Трг Црвене армије је покренута прошле године и Комисија за доделу имена улицама и трговима у општини Врбас је била дужна да тражи мишљење за овај предлог од националних савета Русина и Мађара као народа који живе на овим просторима. Национални савет Русина је подржао овај предлог, док Национални савет Мађара није дао сагласност. Ипак, мишљење националних савета није обавезујуће тако да ће се овај предлог наћи у скупштинској процедури.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"