Одржан Фестивал меда

На Тргу Николе Пашића одржан је први Фестивал меда под називом „Врбас 2012“. Своје производе представили су пчелари из врбаске и суседних општина, који су искористили прилику и да размене искуства о овој делатности. Фестивал је свечано отворио председник општине др Жељко Видовић, док је пчеларску здравицу одржао познати пчелар из Врбаса Миле Савић.

„Удружење пчелара је добро организовано, што је веома значајно, и надамо се да ће ова манифестација постати традиционална. Имамо у плану да следеће године организујемо неку врсту вашара која би трајала неколико дана и у оквиру кога би била одржана и ова манифестација. Ту би Врбас могао да покаже све оно што ради, по чему је познат, али и оно што су му могућности“, рекао је Видовић. Председник Удружења пчелара Врбас Димитрије Вељовић истакао је дугу пчеларску традицију у општини Врбас и жељу да се они афирмишу. „Уз наше, представили су се и пчелари из Србобрана и Фекетића који су такође чланови нашег удружења. Надамо се да су грађани на Фестивалу меда препознали значај нашег рада. Такође, морамо констативати да је загађеност животне средине све већа, а да незагађених производа имамо све мање. Зато желимо афирмацију пчеларства и пчелињих производа као здраве хране и лека“, нагласио је Вељовић. Удружење пчелара Врбас броји око 60 чланова, док у општини Врбас има укупно више од 100 породица које се баве пчеларством.

Поред пчелара, у богатом програму Фестивала меда учествовао је Културни центар Врбас и Музејска збирка, која је приказала поставку о развоју пчеларства. Ђаци ОШ „Братство – јединство“, као и малишани из ПУ „Бошко Буха“, извели су занимљив програм, док је ОШ „Петар Петровић Његош“ организовала ликовни конкурс, а аутори три најбоља рада награђени су медом. Такође, Јавна агенција за зоохигијену и пољопривреду поклонила је за ову прилику медоносну садницу беле липе коју су у парку покрај трга заједно посадили председник општине др Жељко Видовић и председник Удружења пчелара Димитрије Вељовић.

Такође, у оквиру Фестивала меда одржана је и хуманитарна продајна изложба колача које су припремиле чланице актива жена месних заједница са територије општине. „У ову акцију укључиле су се жене из актива свих градских месних заједница, као и из Бачког Доброг Поља, Змајева, Куцуре и Равног Села, али и друге жене које су на овај начин желеле да помогну да остваримо један хумани циљ. На овај начин обезбеђујемо обућу за децу са одређеним сметњама у развоју из социјално угрожених породица“, рекла је Карлоина Паповић, чланица Општинског већа. Покровитељ првог Фестивала меда је општина Врбас, а организатор Удружење Пчелара Врбас.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"