Поново почиње „Друга шанса“

У оквиру пројекта „Друга шанса“ Основна школа „20. октобар“ организоваће и ове школске године наставу за основно образовање одраслих старијих од петнаест година. У сарадњи са Европском унијом пројекат на нивоу Србије спроводи Министарство просвете и за његову реализацију обезбеђено је четири милиона евра.

„Општи циљ пројекта је да се изгради модеран систем функционалног образовања одраслих у Србији, који ће на ефикасан начин допринети запошљивости радне снаге, као и смањењу сиромаштва, друштвеној кохезији и економском развоју земље. Одрасли полазници имају прилику да бесплатно и по прилагођеном програму стекну две дипломе, диплому основног образовања и диплому о стручној обучености за одређена занимања. Наставни програм се реализује у три циклуса, а сваки траје једну школску годину“, рекао је Славољуб Колашинац, директор ОШ „20. октобар“.

Према правилима, у први циклус основног образовања одраслих могу да се укључе полазници са сведочанством о завршеном првом, другом или трећем разреду основне школе, као и они који никада нису похађали основну школу. У други циклус ООО могу да се упишу полазници који су завршили први циклус или имају сведочанство о завршеном четвртом разреду основне школе, као и полазници који имају сведочанство о завршеном петом разреду. У трећи циклус ООО могу да се упишу полазници који су завршили други циклус ООО или шести разред основне школе, као и полазници са завршеним седмим разредом основне школе.

„У ОШ '20. октобар' први циклус школске 2011/2012. године завршило је 28 одраслих полазника и они су добили сведочанство о завршеном четвртом разреду. Други циклус је завршило њих 24 и добили су сведочанство о завршеном шестом разреду. Трећи циклус је завршило највећи број полазника, њих 35, и они су добили сведочанство о завршеној основној школи. Одмах затим они су кренули на обуке за одређена занимања која су сами изабрали. Обуку за кобасичара завршило је седморо полазника, обуку за одржавање мотора и моторних возила похађа девет полазника и они ће у новембру завршити са обуком, као и обуку за заваривање гасом, коју похађа осам полазника. Ове обуке се реализују у средњој стручној школи '4. јули'. Обуку за помоћника трговца похађало је пет полазника у Економској школи у Кули, обука за помоћника фризера треба да почне да се реализује у Средњој стручној школи у Црвенки и похађаће је шест полазника“, рекла је Мирјана Чобански, андрагошки асистент, која је укључена у овај пројекат.

Нова школска година за нове полазнике почиње 22. октобра и тренутно је уписано чак 92 полазника, у првом циклусу 20 полазникежа, другом 35 и трећем 37 полазника. Сви заинтересовани могу да се обрате на телефон школе 021 – 700 – 568.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"