Отворено биогасно постројење

Председник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић и председник Владе АП Војводине Бојан Пајтић пустили су данас у рад биогасно постројење на Пољопривредном добру „Сава Ковачевић“ у Врбасу. Свечаном отварању присутвовао је и др Жељко Видовић, председник општине Врбас.

Дачић је том приликом истакао да биогасно постојење као извор енергије користи стајско ђубриво, и навео да на годишњем нивоу може да произведе између 8,5 и 9,5 милиона киловата електричне и топлотне енергије. Председник Владе је саопштио да је енергетика развојна шанса Србије, уз напомену да се у ту област у наредних 10 година може инвестирати и до 10 милијарди евра. Он је навео да у последње две деценије у Србији није изграђен ниједан нови енергетски објекат, и додао да постројење које је данас отворено представља путоказ којим могу да крену многа мала и средња предузећа у земљи.

Пајтић је навео да је план да у Србији до 2020. године обновљиви извори енегрије учествују са 27 одсто у укупном енерегетском билансу земље. Он је истакао да у Војводини ниво искоришћености обновљивих извора енергије тренутно износи само два одсто. "Покрајинска влада ће путем Фонда за капиталне инвестиције учинити све да се до 2020. године достигне ниво искористивости обновљивих извора енергије који представљају просек у Европи", нагласио је Пајтић.

"Локална самоуправа има веома добар однос са компанијом Миротин. Нигде се тако добро не ради као што је то случај са овим предузећем. У Миротину нема отпуштања, радници не раде преко студентске задруге, нема робовласничког односа и ово је један од најбољих примера приватизације у Србији. Честитам им што су дошли до овога чему су тежили претходних годину и по дана",рекао је Видовић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"