Обележен Дан општине Врбас

Свечаном седницом Скупштине општине обележен је Дан општине Врбас. Сви одборници окупили су се у сали биоскопа „Југославија“, а поред њих седници су присуствовали и представници амбасада Руске Федерације и Црне Горе у Србији, делегације градова Никшић, Херцег Нови, Свидњик из Словачке, Ердут и Вуковар из Хрватске, Бања Лука из Босне и Херцеговине, као и учесници 18. сусрета Резервних војних старешина Никшића, Бања Луке, Плужина и Приједора, који се одржавају у Врбасу.

Све окупљене прва је поздравила Марјана Мараш, председница СО Врбас. „Желим да истакнем задовољство што живим у овој општини, примеру мултинационалне заједнице у којој влада толеранција, међусобно уважавање и поштовање. Жеља нам је и одлучни смо у намери да Врбас постане погодно место за живот, да обезбедимо даљи развој пољопривреде, индустрије, здравства, културе, спорта и да од еколошки најзагађеније животне средине у нашој земљи постанемо оно што треба да будемо, а то је општина у којој ће своју шансу за живот, рад и стваралаштво видети сви људи добре воље који желе добро својој породици и нашој заједници“, рекла је Марјана Мараш.

Дан општине присутнима је честитао и Драган Стијеповић, заменик председника општине, који је том приликом истакао да је општина Врбас у протеклих годину дана ушла у реализацију низа пројеката, трудећи се да подигне квалитет живота грађана и обезбеди даљи развој заједнице. „Значајна су улагања у унапређење здравства, заштиту животне средине, преуређење рада локалне самоуправе, социјалне заштите и спорта. У зависности од расположивих средстава и динамике радова, неки од пројеката су завршени, један део се приводи крају, а неки су започети. Ове активности општина Врбас не би могла финансирати сама, већ су оне остварене уз помоћ шире заједнице Војводине и Србије, а у неке пројекте је укључена и међународна заједница“, рекао је Стијеповић.

Након пројекције кратког филма, у којем су приказане најзначајније инвестиције у општини у протеклих годину дана, додељене су и Награде општине Врбас, највише друштвено признање на нивоу локалне заједнице. Према одлуци Комисије за доделу награда, додељена су четири признања и то: уметничком фотографу Рајку Каришићу, ликовном ствараоцу Љубисаву Срдановићу, Културно-просветном друштву „Карпати“ и Добровољном ватрогасном друштву „Врбас 1904“. У име „Карпата“ и ДВД „Врбас 1904“ награде су примили Јарослав Комбиљ и Борислав Мушикић, који су, као и Срдановић и Каришић, изразили захвалност својим суграђанима који су их предложили за ову награду, али и комисији која је у њиховом раду пронашла дела вредна овог друштвеног признања. У културно-уметничком делу програма свечане седнице учествовали су чланови Драмско-рецитаторског студија Културног центра Врбаса.

Пре саме седнице, обележавајући 68. годишњицу ослобођења Врбаса, традиционално је одата почаст погинулим борцима у Другом светском рату и у ратовима деведесетих година. На више спомен обележја венце су положили: делегација општине Врбас, покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, делегација СУБНОР-а, Удружења цивилних инвалида рата, Амбасаде Руске Федерације, Савеза антифашиста Вуковарско-сремске жупаније, Резеревних војних старешина, ОО Демократске странке, ОО Социјалистичке партије Србије, Удружења српко-руског пријатељства „Род“, ОО Партије уједињених пензионера Србије, општине Жабаљ и ђаци ОШ „20. октобар“. Окупљене грађане на слободарску традицију подсетио је председник ОО СУБНОР Карло Тамаш. „Последњи спас за прогнане родољубе биле су поуздане врбаске породице, њихови салаши и домаћинства. Таквих фамилија и база било је 56 у општини Врбас. Не смемо заборавити породице Раданов, Радованов, Кукић, Искрин, Станков, Мажић, Панић, Вујчин, Хенгл, Сивч, Русов, Слепчев, Ратков, Живкуцин, Аларгић, Бајац, Шуваков и многе друге“, рекао је Тамаш. У културно-уметничком програму испред споменика учествовали су ученици основних школа „Петар Петровић Његош“ и „20. октобар“, и чланови КПД „Карпати“.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"