Атар боље заштићен

У намери да спречи све противзаконите радње у атару, пољочуварска служба Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду општине Врбас извршила је од краја августа до половине октобра више хиљада разних контрола. У извештају ове службе наводи се да је већ од краја лета било неопходно даноноћно присуство пољочувара у атару, јер су велике врућине и суша узроковали истовремени почетак жетве више култура, што је лица жељна да се домогну туђег добра навело да крену у атар.

„Пољочуварска служба је од 25. августа до 10. октобра извршила 3.554 контроле пољопривредних машина за убирање плодова и транспорт, и евидентирала 1.299 лица која су управљала њима. Од укупног броја 754 контроле су извршене над комбајнима за соју, сунцокрет и кукуруз, 588 контрола извршено је над берачима за бербу кукуруза и 2.048 контрола над тракторима са приколицама. У наведеном периоду затечено је 19 лица у крађи плодова. Против три лица поднете су кривичне пријава за нанету пољску штету преко милион динара, и то од стране полиције и тужилаштва, а све на основу записника, службених белешки и фотографија пољочуварске службе. Против осталих затечених починиоца поднете су прекршајне пријаве. Дванаест лица је затечено на лицу места у вршењу спаљивања биљних остатака након жетве усева и против истих су поднете прекршајне пријаве“, стоји у извештају.

Гојко Грујин, шеф пољочуварске службе, истакао је да су ови резултати постигнути у веома тешким околностима и у недостатку одређених средстава за рад. „И даље нисам у потпуности задовољан јер, ипак, има оштећених пољопривредника. Међутим, чињеница је да је број и висина пољских штета у атару општине Врбас значајно мања, а број затечених учинилаца штете већи. У наредном периоду приоритет ће бити стављен на заштиту шума и шумских засада на подручју општине Врбас, као и на спречавање настанка дивљих депонија у атару. Ако нам временске прилике то дозволе наставиће се и даља контрола стања атарских путева, посебно оних који су у целости узурпирани“, рекао је Грујин.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"