Најезда лисица у ловишту

У атару Врбаса и свих места у општини ове јесени појавиле су се бројне лисице, први је резултат званичног отварања ловне сезоне половином октобра. Пред најездом лисица повукла се ситна дивљач попут зеца и фазана, иако је крајем овог лета у ловиште пуштено 1.500 младих фазана, старих три месеца. Само у једном дану у укупној ловини групе ловаца коју предводи Миљан Вујовић нашло се пет лисица и свега три фазана.

„Необјашњиво је како су се лисице толико намножиле. Приликом последње организоване хајке на њих, у којој је учествовало око 150 ловаца, убијене су свега две, а сада, ето, у једном ловном дану и до тридесет. Многи током читавог ловачког стажа и не виде лисицу, али ових дана било где да окренеш пушку, она натрчи“, каже Миљан Вујовић, наводећи ловачко искуство да лисица, на једној локацији, увек има бар десет пута више од броја уочених.

Ловци упозоравају и на све учесталију појава шакала, иако се зна да ови простори нису њихово природно станиште. Пензионисани ловочувар Михаљ Катаи каже да је у близини своје куће на ободу Врбаса приметио три младунчета и једног одраслог шакала. „Познато ми је да се ове животиње крећу у чопорима и да не нападају људе, али лако могу да савладају дивљач, ситнију стоку, живину, па и псе. Опасно је што су почели да се приближавају насељеним местима, пошто могу да буду и преносиоци разних заразних болести, беснила најчешће“, каже Катаи.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"