У школама обележен Свети Сава

У свим основним и средњим школама општине Врбас обележена је школска слава – Свети Сава. У присуству професора и многих других гостију, ђаци су прередили пригодан програм и кратким драмским приказима, рециталима, ликовним изложбама и музичким тачкама приказали део живота и значај првог српског архиепископа Светог Саве. Истим поводом уприличен је и традиционални Светосавски бал у холу ЦФК „Драго Јововић“. Домаћин славе била је ОШ „Бранко Радичевић“ из Равног Села.

Овога пута светосавску химну „Ускликнимо с љубављу“ извели су просветни радници школе домаћина, а затим је свештеник Веселин Црновчић освештао славски колач. Директорка ОШ „Бранко Радичевић“ Снежана Станар честитала је колегама школску славу. "Као домаћини школске славе на самом почетку ове свечаности ускликнули смо с љубављу првом патрону српских школа, нашем учитељу, просветитељу – Светом Сави. Ако будемо пратили пут којим нас он води отвореног срца, душе и ума, све ће нам у нашој професији бити јасно, лепо и примамљиво. Научићемо децу како ће живети, радити, градити и стварати", поручила је Станар. Наставници школе говорили су Светосавску беседу, а професор историје Владимир Каљевић је кратко представио живот и дело првог српског просветитеља.

Свим просветним радницима школску славу је честитао и председник општине Милан Станимировић. "Школска слава Свети Сава се свечано обележава од 1841. године и то је велика традиција. Као што човек не може да живи без сећања, тако и народ не може да живи без традиције. Ипак, традиција није клањање пепелу него разгоревање ватре. Зато данас треба да се упитамо да ли смо достојни традиције нашег просветитеља Светог Саве када видимо статистике у којима имамо око милион становника који су неписмени и око 60 одсто функционално неписменог становништва. Морамо учинити све да у другој деценији 21. века променимо наше друштво, што свакако не можемо урадити без младих и образованих људи. Зато вас све позивам да будемо достојни наше традиције, а то ћемо постићи ако будемо пратили стопе првог српског архиепископа Светог Саве и будемо имали веру, љубав и наду", рекао је Станимировић.

Честиткама просветарима придружила се и Јелена Збућновић, чланица Општинског већа задужена за образовање и културу. "Бити просветни радник је данас тежак посао, али је истовремено и врло значајна и племенита професија. На дан када славимо првог српског просветитеља морам да истакнем да су знање и образовање један од кључних услова даљег развоја ове средине и целог друштва. Са поносом истичем да смо сви ми ученици великог српског просветитеља и да је његово дело наша звезда водиља", напоменула је Збућновић.

Следеће дружење заказано је за 27. јануар 2014. године, када ће домаћин славе бити Основна школа „Јован Јовановић Змај“ из Змајева.

 



Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"