Похвале за О.Ш. „20. октобар”

Osnovna škola 20. oktobar VrbasЗа разлику од неких ранијих времена, када је била на лошем гласу, Основна школа „20. октобар“ у Врбасу издигла се у последњих неколико година до статуса једне од најбољих у Војводини. На основу свих показатеља успешности рада васпитно-образовних установа, ово је, у међувремену, постала престижна школа у коју родитељи, чак и „преко везе“ уписују своју децу, не само из овог града, већ и из суседних места, знајући да ће ту добити најбоље знање, као предуслов за даље школовање.

Мало-мало, па колектив од педесетак запослених у овој школи, с директором Славољубом Колашинцем на челу, привуче пажњу  по веома осмишљеним подухватима, у смислу унапређења своје основне делатности, што као крајњи резултат даје натпросечан општи успех ђака.

Први корак у том правцу учињен је када је, пре две године,  започет пројекат „Друга шанса“, под покровитељством ЕУ и Министарства просвете Србије, у оквиру којег је основно школско образовање већ стекло око четрдесеторо Врбашана, а још толико их тренутно похађа наставу. "Ми смо једна од четири школе у Јужнобачком округу у којој је заживело и основно образовање одраслих, према пројекту „Друга шанса“. Полазници наставе су просечне животне доби од двадесет три године, подједнак је број жена и мушкараца, а више од половине полазника чине Роми. Задовољство је и за њих и за наш колектив када добију сведочанство о завршеној основној школи, а посебно када након тога упишу и заврше курсеве стручног оспособљавања за неки занат, што им повећава шансе да се запосле", истиче  Колашинац, наводећи да има примера да „Другу шансу“ користе и по шесторо чланова једне породице из две или три генерације.

Директор школе с посебним поносом наглашава да су представници ЕУ и експертски тим Министарства просвете, приликом заједничке посете овој школи,  једнодушно оценили да је она најбоља у Србији, када је у питању досадашња реализација пројекта основног образовања одраслих „Друга шанса“. Сличне стручне констатације на адресу ОШ „20. октобар“, којој с правом припада епитет „школе новог миленијума“, стижу и када је у питању двојезична, такозвана билингвална настава, на енглеском и српском језику за нову генерацију ђака првака, а јесенас је по истом програму школовање започело и још једно одељење најмлађих основаца. Деца уче математику и предмет Свет око нас (некадашње Познавање природе и друштва) искључиво на енглеском језику, а остале предмете на српском.

"Интересовање родитеља је толико да смо у септембру могли да упишемо и још једно одељење првог разреда. За сада смо, нажалост, ограничени бројем ученика, али верујем да ћемо већ од наредне школске године моћи да у први разред с двојезичном наставом моћи упишемо знатно више деце. Уједно, припремамо наставнички кадар који ће ту децу да преузме након завршеног четвртог разреда", вели Колашинац.

Упоредо са осавремењивањем наставног процеса, овде се позамашна средства улажу и у стварање „пратећих техничких услова“ за потребе боравка деце у школи. Из разних домаћих и међународних фондова, али и захваљујући бројним донаторима, обезбеђен је новац за уређење продуженог боравка за ученике нижих разреда, реконструисан је кров школске зграде који је прокишњавао, неколико учионица је опремљено с новим намештајем, а при том је у свакој инсталиран интернет и озвучење. Предстоји и амбициозан пројекат изградње соларне енергане, односно постављања соларних колектора на крову школе, каже Колашинац. Ту инвестицију ће, сазнајемо, финансирати Европска унија, у оквиру ИПА пројекта прекограничне сарадње, а партнер Врбашанима биће општина Нијемци у Хрватској.

 

Извор: Политика

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"