Јурају Рибару спомен плоча у Савином Селу

Амбасадор Словачке у Србији др Јан Варшо и председница Националног савета словачке националне заједнице Ана Томанова Маканова, у присуству представника општине Врбас, открили су спомен плочу Јурају Рибару на згради Месне заједнице у Савином Селу. Ово обележје постављено је у знак сећања на словачког песника, лингвисту, публицисту и етнографа, који је од 1799. године као свештеник радио у немачкој парохији у тадашњој Торжи, а данашњем Савином Селу, све до смрти 31. децембра 1812. године.

"Откривањем спомен плоче обележена је двестогодишњица од смрти Јураја Рибара, чији ће лик и дело на овај начин остати отргнути од заборава. Велико ми је задовољство што сам тим поводом у Савином Селу и захваљујем се свима који су омогућили њено постављање", рекао је амбасадор Варшо.

Овај догађај је прилика за промоцију вредности које се негују у Војводини, истакла је Ана Томанова Маканова. "Националне заједнице у Војводини деценијама и вековима живе у добрим међуљудским односима са већинским народом. Ако кажем да припадници различитих етничких заједница на овом простору живе дуже од 270 година и да су за то време успели да очувају свој национални, језички и културни идентитет, онда то значи да су Србија и Војводина друштво које примењује високе стандарде у овој области. У Војводини седиште има чак 12 националних савета националних мањина и то зато што у Војводини имају добре услове за даљи развој и континуирано подизање квалитета свог положаја", рекла Томанова Маканова.

Председник општине Врбас Милан Станимировић је у добродошлици гостима истакао да откривање овог спомен обележја представља велики чин не само за Словаке, већ и за све житеље општине Врбас и Војводине. "Као што човек не може да живи без сећања, ни народ не може да живи без традиције. Драго ми је што негујете традицију свога народа и у томе ће сви имати подршку локалне самоуправе. Војводина је неговала не европске, него универзалне вредности поштујући кутлуру, традицију, обичаје и језике свих народа и националних заједница на овим просторима", нагласио је Станимировић.

За ову прилику ученици Основне школе "Бранко Радичевић", који факултативно уче словачки језик, припремили су пригодан културно-уметнички програм. О лику и делу Јураја Рибаја говорио је професор Мирослав Дудок. Иницијатива за постављање спомен плоче потекла је од стручњака са Филолошког факултета у Београду и Филозофског факултета у Новом Саду.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"