Данас се обележава Дан жена

Дан жена - 8. март, биће обележен данас широм света, као и у многим градовима Србије. Овогодишњи слоган Дана жена, према препоруци УН, јесте "Обећање је обећање: Време за акцију да се оконча насиље против жена", док ће у Србији на манифестацијама које ће бити организоване у многим градовима, порука бити "Зашто држава спава, када се крше моја радна права".

У поруци поводом Дана жена, генерални секретар УН Бан Ки Мун рекао је да је претходна година била година "шокантних злочина и насиља против жена и девојчица", и да треба да се сви запитају како да се крене ка бољој будућности. "Ове године на Дан жена, преобратићемо наш гнев у акцију. Објављујемо да ћемо процесуирати злочине против жена - и да никад нећемо дозволити да жена буде кажњена због злостављања која је претрпела. Понављамо наше обећање да ћемо се борити против ове претње глобалном здрављу, одакле год да вреба - у породици, на радном месту, у ратним подручјима и мирним земљама, као и у главама људи који дозвољавају да се насиље настави", рекао је Бан у поруци.

У Србији обележавање, како се наводи, "револуционарног / еманципаторског / антифашистичког празника жена" организују Реконструкција женски фонд и Мрежа Жена у црном. "И ове године подсећамо да су радна права жена угрожена, да имају вишак радних сати а мањак примања, да су прве на листама за отпуштање, и последње приликом запошљавања. Иако постоји законска регулатива против дискриминације жена, сам закон је - мртво слово на папиру, а ја хоћу да живим од свог рада", наводи се у саопштењу тих организација.

Иначе, прва прослава Дана жена у Србији одржана је 1914. године. Дан жена установљен је на Другој међународној конференцији жена социјалиста 8. марта 1910. године у Копенхагену на иницијативу Кларе Цеткин, тадашње лидерке међунаордног радничког покрета. Тај празник обележава се у знак сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. године и њујоршки марш више од 15.000 жена које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа. Осми март као међународни празник - Дан жена постоји од 1975. године која је била проглашена међународном годином жена, а две године касније Генерална скупштина УН је резолуцијом прогласила 8. март Даном женских права и међународног мира.


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"