Обележено два века смрти Јожефа Киша

Општина Врбас, Музејска збирка Културног центра и Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“ обележили су данас два века од смрти Јожефа Киша, градитеља Великог бачког канала. Иако данас представља најзагађенији водоток у Европи и велики еколошки проблем који се покушава решити већ деценијама, канал дуг 118 километара, изграђен у 18. веку по Кишовој идеји, био је један од највећих градитељских подухвата тог времена.

Програм је почео пријемом за представнике амбасада Мађарске и Румуније и ЈВП „Воде Војводине“, као и породице Киш, код председника општине Врбас Милана Станимировића. Овим приликом Станимировић је истакао да је локална самоуправа имала жељу да се овом манифестацијом одужи Јожефу Кишу, „градитељу који је имају визију, за многе немогућу, али коју је остварио – да направи канал, исуши мочваре и унапреди квалитет живота људи“. „То је било велико градитељско дело, чак и за данас, и пример како визионари остварују своје идеје. Надам се да ћемо се у будућности одужити градитељу Кишу не само манифестацијама, већ остваривањем пројекта чишћења Великог бачког канала. Надам се да ће следеће године бити пуштено у рад Централно постројење за прераду отпадних вода, након чега је на реду посао измуљавање канала“, рекао је Станимировић и додао да је општи циљ Великом бачком каналу вратити намену коју му је творац одредио.

У делу програма у Музејској збирци његова руководитељка Драгица Вукотић је указала на то да је положај Врбаса некада био изузетно повољан, посебно у смислу развоја и индустријализације, управо због тога што је имао плован водоток. „Уместо да сачувамо тај дар, дозволили смо да његово име постане препознатљиво само због алармантног индустријског загађења. Препознали смо важност овог јубилеја управо зато што је данас ревитализација Великог бачког канала најактуелније питање за нас Врбашане“, рекла је Вукотић. На овом месту откривена је биста Јожефа Киша, рад уметника Љубисава Срдановића, док су о пројектанту и Великом бачком каналу говорили Стеван Илинчић из ЈВП „Воде Војводине“ и Никита Андрејев.

Најинтересантнији део програма организован је на преводници на Великом бачком каналу. Крај преводнице је откривена вишејезична спомен – табла на којој стоје информације о каналу и његовом пројектанту. Запослени у Музејској збирци су осмислили и кратко путовање кроз време у коме су се на лицу места могли видети глумци обучени у одела са краја XVIII и почетка XIX века, а међу њима и сам Јожеф Киш како врши прорачуне и одређује трасу канала.
Венце на Кишов гроб положили су представници општине Врбас, Музејске збирке Културног центра Врбас, ЈВП „Воде – Војводине“, затим амбасада Мађарске и Румуније, као и породице Киш и Удружења спортских риболоваца „Златни караш“. На овом месту, недалеко од свог градитељског подухвата, Јожеф Киш је сахрањен по сопственој жељи.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"