Данас се обележава Дан планете Земље

У свету се данас низом манифестација обележава Дан планете Земље, 22. април, са циљем да људе подсети у каквом се стању налази природа наше планете. Сврха обележавања 22. априла је да се упозори на опасност која прети животу на Земљи услед наглог развоја индустрије и пораста потребе за енергијом, што је довело до испуштања великих количина отровних супстанци у атмосферу и повећаног искоришћавања фосилног горива, а посредно утицало и на глобално загревање и климатске промене.

Дан панете Земље ће бити обележен и у Србији, низом акција које су усмерене на упознавање градјана с проблемима с којима се суочавају екосистеми, али и загадјене урбане зоне и начин на који се може побољшати стање животне средине. Одбор Скупштине Србије за заштиту животне средине и неформална Зелена посланичка група, тим поводом организују округли сто "Утицај јавности на доношење закона" на коме ће се расправљати о сарадњи и улози организација цивилног друштва и тог Одбора на очувању екологије.

Научно-стручно друство за заштиту животне средине "Екологика" и Институт економских наука организују такође међународни научни скуп "Утицај климатских промена на животну средину и привреду", а који се одржава под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког равоја Србије.
Дан планете Земље је установљен 1970. године у САД, након еколошке акције која је одржана тог дана.

Празник посвећен планети у свету се обележава од 1992. године, када је на конференције УН о животној средини у Рио де Жанеиру усклађен дугорочни програм за промоцију одрживог развоја.

Извор: B92

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"