Одборницима представљена културна добра

Музејска збирка Културног центра Врбаса организовала је данас обилазак археолошких налазишта, историјски важних места, а на крају и објекта у који је ова установа смештена, за заинтересоване одборнике Скупштине општине Врбас. Циљ акције, према речима Драгице Вукотић, руководитељке Музејске збирке, био је да се чланови локалног парламента и функционери, али и друга лица заинтересована за очување културне баштине града, упознају са свим чиме располаже општина Врбас у овој области.

"Чини нам се да локална самоуправа и одборници, међу којима сам и сама, немају довољно сазнања о важности очувања културне баштине. За културно наслеђе нема времена и ако она пропадне, уништена је за увек. Зато се према Музејској збирци мора односити одговорније, најпре тиме што ће се обезбедити довољна средства за радове на згради у којој би била уређена стална поставка музеја. Знам да ово није време када је музеј најбитнији, знам да нас притискају социјални проблеми и потешкоће, али свакако морамо заштитити саму зграду од пропадања. Када то већ чинимо, онда је мудро урадити и друге послове и трајно решити проблем Музејске збирке", рекла је Вукотић и изразила уверење да ће упознавање одборника са културним наслеђем града обезбедити подршку за реализацију плана. Она је истакла да пројекат обезбеђивања адекватног простора за музеј у Врбасу подразумева исељење свих странака и организација из зграде где се налази Музејска збирка, а затим и уређење крова и потрковља зграде.

Одборник ГГ "Сви заједно" Душко Ћутило истакао је да су овакви обиласци добра прилика да се одборнци упознају са стањем на терену и добрима којим располаже општина Врбас. "Увек смо указивали на проблеме који муче не само Музејску збирку, већ сва јавна предузећа и установе. Локална самоуправа је у претходном периоду пропустила прилику да помогне Музејској збирци и ми ћемо и даље наметањем ових тема инсистирати да се проблеми решавају", рекао је Ћутило.

Одборници су током акције посетили археолошка налазишта на Чарноку, крај Шуваковог салаша и циглане Полет, затим базу Центар и споменик Јожефу Кишу, а на крају им је, у Музејској збирци кроз предавање археолога Весне Гргуровић, представљен значај ових локалитета и значај заштите културних добара.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"