Никола Марјанов најбољи кларинетиста

Никола Марјанов, ученик завршног разреда Оновне музичке школе из Врбаса, освојио је прво место са звањем лауреата на престижном међународном такмичењу кларинетиста у граду Хорице, у Чешкој. Никола је у категорији такмичара до 15 година за своје извођење освојио максималних сто бодова и иза себе оставио многе младе таленте из Русије, Пољске, Кине, Португалије, Словачке, Словеније и других земаља. Нешто раније млади Марјанов био је лауреат и државног такмичења најбољих кларинетиста Србије.

"Када се говори о нивоу свирања, такмичење у Чешкој је било веома добро. У жирију су седели познати светски професори и свирачи, а међу 19 такмичара у категорији у којој сам наступао, био је и вишеструки победник државног такмичења у Русији. Већ одавно сам се одлучио чиме ћу се бавити у животу и награда попут ове потврђује да сам на добром путу. Наступ у Чешкој ми је био битан и због упознавања људи из жирија и других такмичара, посебно оних старијих, јер се ради о професорима на конзерваторијима и свирачима из великих националних оркестара", каже Никола. Млади кларинетиста истиче да се био добро спремио за велики међународни наступ, веровао је у добар резултат, али не и да може освојити максималан број бодова. "То ме мало изненадило, иако сам знао да сам добро свирао. Укупан наступ могао је да траје 12 минута и свирао сам Премијер сонату француског композитора из доба преткласицизма и класицизма Франсое Девијена", каже Никола и открива да подједнако воли да свира све кларинетске композиције, од класичних до модерних. Поред кларинета, Никола свира виолину и клавир и то, како скромно каже, не види као нешто компликовано. "Кренуо сам на клавир, наставио виолину а затим почео да учим и кларинет. Пошто то волим да радим није ми тешко, а последње две, три године посветио сам се овом дувачком инструменту. Знање свирања на једном инструменту помаже и у свирању другог, колико год они били различити", каже Никола. Њега сада чека средња музичка школа и жели да касније настави школовање у Лугану. Себе у будућности види као музичара на сцени, као члана оркестра или солисту пред њим, на концертима, јер, како истиче, свирање му је најзначајније. Као и до сада, за све ће му бити потребна подршка породице, родитеља и сестара, које такође похађају музичку школу.

Верица Ожеговић, директорка Основне музичке школе у Врбасу, каже да је Никола од првог дана школовања показао посебан дар за свирање и скретао је пажњу професора на свим такмичењима на којим је наступао. "Никола је ђак у класи професорке Тимее Нађ која је тренутно на мастер студијама у Мађарској, па Никола има срећу да ради са одличним професором Лазаром Кондићем. Знање и припреме које је стекао у нашој школи отварају му широм врата средњих музичких школа, а лично сматрам да би својим нивоом свирања за годину или две могао да буде на академији, мада нема потребе да игде жури", каже директорка Ожеговић.

Похвале на рачун Николе исказао је и професор Лазар Кондић. "Ово је, за сада, Николин највећи успех, али, морам истаћи, и један од мојих највећих педагошких успеха. Нисмо очекивали 100 бодова за наступ, али програм је био добро увежбан, што је заслуга и професора Александра Тасића, ментора овог рада. Надам се да ће Никола наставити овим путем, добио је ветар у леђа и верујем да ћемо у будућности од Николе чути много добрих концерата", рекао је професор Кондић.  

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"