Ревизија Стратегије одрживог развоја

Општина Врбас, у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом Бачка, започела је данас спровођење пројекта „Ревизија Стратегије одрживог развоја општине Врбас за период 2014 - 2020. и израда Акционих планова за приоритетне области локалног економског развоја. За потребе ревизије стратегије вршиће се „одговарајућа ситуациона анализа, дефинисање SWOT и усклађивање развојих циљева, приоритета и мера“, наведено је у најави реализације пројекта. Средства за његово спровођење, у висини од 1,5 милиона динара, обезбедио је Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

„Ревизија Стратегије одрживог развоја општине Врбас радиће се за период 2014 – 2020. година. Ова одлука донета је на нивоу АП Војводине и подразумева доношење сета активности које имају за циљ повећају административне капацитете општинских управа на протору Војводине, посебно за коришћење претприступних фондова, компоненти III и IV. Предвидели смо пет мера које треба да се спроведу до средине 2014. године, а једна од њих је ревизија или израда нових стратегија одрживог развоја општина“, рекао је Срђан Везмар, директор РРА Бачка. Према његовим речима, то значи да ће све општине у Војводини добити стратегије које су усаглашене са званичном Стратегијом Европа 2020, и које имају израђене акционе планове по приоритетним областима. „Данас смо позвали грађане, представнике разних удружења, јавних предузећа и установа, као и предузетнике и привреднике, да се активно укључе у процес ревизије, дају своје сугестије и укључе се у процес“, рекао је Везмар.

Првом радном састанку посвећеном ревизији Стратегије одрживог развоја општине Врбас присуствовали су заинтересовани грађани, представници удружења грађана и НВО, затим представници јавних предузећа и установа, као и предузетници и привредници. Локалну самоуправу представљао је Милан Станимировић, председник општине Врбас. „До измене Стратегије одрживог развоја, између осталог, долази због нереалног временског периода који је био предвиђен за његову реализацију. Након ревизије добићемо документ усклађен са буџетом Европске уније, од 2014. до 2020. године, а очекујући да добијемо датум за отпочињање преговора, отвара нам се могућност да приступимо још неким фондовима. С друге стране, стратегија без акционих планова не значи пуно и очекујемо да ћемо да изменама плана и удруживањем општина на простору средње Бачке остварити примарни циљ – развој средине и запошљавање грађана“, рекао је Милан Станимировић, председник општине Врбас.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"