Отворен Фестивал поезије младих

Љубитељи уметности, најпре поезије, већ трећи дан уживају у програмима 45. Фестивала поезије младих. Најзначајнија културна мнифестација, стара скоро пола века, почела је свечаним отварањем у Гимназији "Жарко Зрењанин", које су обележили поједини некадашњи победници фестивала, а данас познати српски песници и песникиње.

Успомене на Фестивал поезије младих и Врбас од пре више деценија са присутнима су поделили Радомир Мићуновић, Душан Стојковић, Марија Шимоковић, Ђорђо Сладоје, Марија Миџовић и Благоје Баковић. Добродошлицу свим гостима пожелео је Милан Станимировић, председник општине Врбас. "Ово је заиста редак јубилеј за један овако мали град, а може се рећи и прави културни подвиг у оваквим условима. Живимо у времену када човечанство напредује у техничком смислу, али, бојим се, да у духовном смислу на неки начин назадујемо. Зато је одржавање оваквих манифестација неизмерно значајно за неговање наше духовности. Доказујемо још једном да је провинција само ствар географије, да не пристајемо на провинцију духа. Честитам својим суграђанима и честитам свима који су уткали себе да овај фестивал траје 45 година. Овај град је увек отворен за људе од пера“, рекао је приликом отварања Милан Станиморовић, председник општине Врбас.

Песник Ђорђо Сладоје, некадашњи победник а касније и секретар Фестивала поезије младих, истакао је да се највећи значај ове манифестације, "у књижевном, па и у културолошком смислу види у томе што 45 година, на завршно вече Фестивала поезије младих дође од 150 до 200 људи да слуша анонимне песнике". "Тако је било одувек и надам се да ће тако бити у убудуће. Верујем да ће овај фестивал надживети своје учеснике", рекао је Сладоје. У музичком делу програма наступао је оперски певач Оливер Њего.

Другог дана, у Народној библиотеци "Данило Киш", одржан је програм "Излет у прозу". О стваралаштву Светлане Велмар Јанковић говорио је Милета Аћимовић Ивков. Нешто касније отворена је изложба "Палета младих", За победницу 39. "Палете младих" проглашена је сликарка Тијана Којић из Београда. Уметница је истакла да јој ово није прва значајнија награда, али да јесте једно од, како је рекла, дражих признања. "Изузетна ми је част што ћу након ове награде ући у колекцију коју ова манифестација већ дуги низ година сакупља и што ћу се наћи међу неким заиста великим именима у историји нашег сликарства", рекла је Тијана Којић. 
.


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"