Врбас један од осам логистичких центара

У Новом Саду одржана је презентација интерактивне мапе логистичког потенцијала АП Војводине. Мапа је креирана у Савету за логистику и Савету за водни саобраћај Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, уз помоћ Универзитета у Новом Саду - Факултета техничких наука. Презентацији су присуствовали предтавници војвођанских општина, универзитета, агенција, привредних комора и државних органа.

„Мапа је од стретешког значаја за АП Војводину и Србију јер симболизује другачији начин рада у саобраћају, логистици и телекомуникацијама. Унапређење логистике и подршка развоју логистичких центара у Војводини представља наш стратешки приоритет. Савет за логистику је сачинио материјал којим је сада могуће приказати логистичке потенцијале АП Војводине и могућности даљег развоја, јер је неопходно познавати потенцијале којима располажемо како би се кренуло напред. Интерактивна мапа прецизно и јасно чини ове податке доступним, чиме се стварају услови за организовање јавне расправе о могућем унапређењу тих потенцијала", рекао је Мирослав Васин, покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова.

Проф. др Милосав Георгијевић са Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду и председник Савета за водни саобраћај истакао је значај логистике и освнуо се на правце развоја и на потенцијале АП Војводине. "Интерактивна мапа је помак у сфери логистике, јер се на робно-транспортном нивоу стало деведесетих година. Логистику би требало представити као привредну грану и учинити је функционалном. Луке представљају потенцијал и стратешке тачке, стога би требало да у свакој луци постоји логистички центар", рекао је Георгијевић.

Оцењујући значај мапе логистичког потенцијала, Милан Станимировић, председник општине Врбас, је истакао да је веома важно да је Врбас на њој истакнут као један од осам логистичких центара. "Налазимо се на путном и железничком коридору 10 и повезани смо са речним коридором 7. Морамо искористити тај потенцијал и пружити услугу свима који желе да инвестирају у општини Врбас", рекао је Станимировић.

Двојезична мапа (српски и енглески језик), поред уопштених података о логистичким центрима, садржи и податке о коридорима, гравитационим зонама, податке о пругама које су обележене различитим линијама и бојама, регионалним, магистралним и аутопутевима, рекама и каналској мрежи. Мапа приказује и осам логистичких центара, као и све луке и податке о њиховим капацитетима. Ова мултимедијална апликација је једноставна за сваког корисника, а пружа могућност одабира целокупних, или појединачних података, уз комбиновање свих података на одговарајући начин. У будућности се очекује надоградња мапе са новим подацима и фотографијама. Мапа логистичког потенцијала АП Војводине може се видети овде.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"