Одржани "Дани поља шећерне репе"

У Србији се ове године очекује производња шећера од 400.000 до 450.000 тона што ће бити довољно за домаће потребе, као и за испуњење извозне квоте, речено је на "Данима поља шећерне репе", манифестацији коју је компанија "Суноко" организовала на имању "Carnexa" у Бачком Добром Пољу.

Упркос нешто смањеним површинама под шећерном репом у односу на лањске, које сада износе око 55.000 хектара, временске прилике ове године иду на руку произвођачима и усеви добро напредују, истакао је директор "Сунока" Љубиша Раденковић. Он је нагласио да једино ефикасном производњом и смањивањем трошкова "можемо одговорити изазовима конкуренције и будућег европског тржишта" и позвао произвођаче да допринесу смањивању тих трошкова у производњи шећерне репе и свој профит, како је рекао, не траже само у цени него у повећаним приносима. "Смисао ове манифестације је баш то да се ратарима предоче актуелне информације о припреми земљишта, семену, заштити биљака, као и укупној технологији гајења", рекао је Раденковић.

Компанија "Суноко", додао је он, очекује да ће у своје три шећеране у нашој земљи ове године произвести око 230.000 тона шећера, од чега ће извести од 90.000 до 100.000 тона, а остало пласирати на домаћем тржишту. Фабрике шећера у Врбасу, Пећинцима и Ковачици су врло добро припремљене за производњу, а ове године ће у модернизацију и нове технологије "Суноко" инвестирати у њих око 35 милиона евра, рекао је Раденковић.

Извор: РТВ

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"