Пољопривредници траже равноправан положај

 

Око 150 пољопривредника из општине Врбас, заитересованих за поступак издавања државне земље у закуп, састало се јуче са представницима локалне самоуправе и затражило да се закуп земље изведе на начин да који би свим учесницима обезбедио раврноправан третман. Са пољопривредницима су разговарали Милан Станимировић, председник општине Врбас, Миодраг Шошкић, начелник Општинске управе, Љубиша Симовић, помоћник председника општине Врбас задужен за пољопривреду, и Бојан Ђоровић који је представљао Комисију за издавање државне земље у закуп.

Како се чуло на састанку, 35 одсто државне земље предвиђене за закуп већ је распоређено по праву пречег закупа, које имају узгајивачи стоке и лица са инсталираним заливним системима. Међутим, окупљени пољопривредници изнели су замерку што је на овај начин "Carnexu" већ припало девет одсто државне замље, а имаће право и да се касније појави на лицитацији. "Прибојавамо се да ће велики индустријски системи, као што су 'Carnex' и 'Сава Ковачевић' закупити највише државне земље. Као функционални пријављују се заливни системи који не функционишу већ годинама, а код сточара су такође примећене неправилности тако што се затворене фарме приказују као да раде. Због свега тражимо од општине Врбас да формира једну комисију као ће преиспитати све ово на шта указујемо, како би се стекли услови да поступак издавања државне земље у закуп буде спроведен по правилима успостављеним на правог стању на терену", рекли су пољопривредници.
Начелник Општинске управе Миодраг Шошкић поручио је пољопривредницима да је све рађено по закону и да је припремљена уредна документација. "Ако се утврди да стање на терену не одговара нашим сазнањима, ствари се могу мењати. Ми смо радили по инструкцијама Министарства пољопривреде и све је урађено у складу са законом. Локална самоуправа покушава да помогне малим пољопривредницима тако што су парцеле уситњене и не постоји парцела већа од 20 хектара", рекао је Шошкић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"