Петиција и протести због загађења

Више од 400 Врбашана из дела града Мађаршор, упутило је општинској управи петицију да се заустави аерозагађење из Фабрике уља и биљних масти „Витал“. Еколошки покрет Врбаса заказао је за четвртак, 20. јун, протест против „Витала“ пред главним улазом у уљару, због непрекидног двонедељног испуштања дима из њене енергане, „који грађане Врбаса засипа лепљивом црном чађи“.

"Од дима из 'Витала' шири се неподношљив смрад, јер сазнајемо да се у фабричку пећ ложе сунцокретова сачма и старе гуме. Опиљци од дима прекривају дворишта и аутомобиле, роба и намирнице на главној пијаци у граду су црни и масни од чађи, веш који се суши је прљав, а деца удишу отрове. Имам дете од три и по године, којем је због дима из уљаре угрожено здравље", каже Жељко Марјанац Бауер, један од потписника петиције. Он наводи да општинска комунална инспекција, којој су се грађани обратили за помоћ, није могла да уђе у „Витал“ због тога што се, наводно, не зна ко је власник врбаске уљаре.

Нико од надлежних не може да уђе у круг фабрике и обави контролу, јер мора да се најави два дана раније. За то време у „Виталу“ угасе пећ, па не може да се утврди шта се дешавало, а касније се поново ложи оно што није дозвољено, и тако укруг - напомиње Бауер.

Врбаски еколози поднели су против „Витала“ пријаву општинској инспекцији за заштиту животне средине, која би, у сарадњи са покрајинском инспекцијом, требало да, у Привредном суду у Новом Саду, тужи уљару за привредни преступ. Они су као власника уљаре означили Предрага Ранковића Пецонија. "Од 2007. године 'Виталу' је забрањено да као енергент користи сунцокретове љуске и мазут, а касније је онемогућено да ложи и угаљ. Једино што сме да користи као гориво јесте гас. И поред тога што су у 'Виталу' зауставили производњу, енергана им ради пуном паром, сагоревајући више стотина тона разног отпада, највише ужегле сунцокретове сачме и љусака и прашине из силоса, избегавајући трошак одлагања на локалну депонију смећа. Дим који куља из 'Виталовог' димњака гуши Врбашане крупним нечистоћама, гарежом, угљен-диоксидом и угљен-моноксидом. Свако дете у вртићу покрај уљаре кашље и има проблеме са дисањем", предочава председник ЕПВ Ратко Ђурђевац. Не очекујући много од пријаве поднете инспекцији, еколози су одлучили да организују протест. "У недостатку заштите државе, наши волонтери, партнери из других градова и грађани изразиће незадовољство директним протестом, користећи своје Уставом загарантовано право на здраву, чисту и безбедну животну средину", каже Ђурђевац.

ПРЕДСЕДНИК Еколошког покрета у Врбасу Ратко Ђурђевац тврди да је физички и вербално нападнут при покушају да да изјаву о загађењу из „Витала“. Иако је том приликом био на јавној површини, како образлаже, тридесетак метара од улаза у „Витал“, на њега је насрнуо припадник физичко-техничког обезбеђења уљаре, због чега је Ђурђевац против тог чувара поднео пријаву.

Извор: Вечерње новости

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"