Грађани протестовали испред "Витала"

Само нешто више од 100 људи окупило се данас пред капијом Фабрике уља и биљних масти "Витал" да изрази протест због загађења животне средине које последњих двадесетак дана стиже из димњака ове индустрије. Кроз бујицу жустрих речи огорченост због сагоревања разног отпада и црног дима, који се надвио над делом града, исказали су становници Винограда, Мађаршора и других насеља и чланови Еколошког покрета Врбаса. Њима су се придружили и чланови еколошких организација из Србобрана и Куле.

"Ово је шести или седми протест који организујемо због бахатог понашања и загађења из 'Витала'. Знам да су грађани испровоцирани оваквим понашањем загађивача, али по броју окупљених могу рећи да нису довољно испровоцирани. Надам се да ће коначно схватити да без јасног давања до знања државној управи која толерише овакве бахатости, нема интервенције и унапређења стања. Двадесет дана смо имали наднаравну ситуацију са густим, црним димом над градом и ван памети је да се то толерише. Схватамо да инспекција има свој ритам, и иако је локалне инспекција изашла на терен и поднела пријаву против загађивача, очекујемо да ће то бити процесуирано 2078. године, јер немамо поверење у судство. Ово се догађа у континуитету, већ деценијама. Такође, знамо да нећемо поколебати Предрага Ранковића да настави где је стао, али ћемо и ми наставити да притиском на одговорне", рекао је Ратко Ђурђевац, председник ЕП Врбаса.

Обраћајући се окупљенима Ђурђевац је истакао да држава не спроводи законе и одредбе, због чега код грађана више не сме бити толеранције за загађиваче. "Амбијент за живот је нездрав и увек ћемо реаговати. Излазак на овакве протесте је јасна порука да систем и држава не функционише, а, пред изборе, шаљемо и поруку да гласања неће бити за оне који толеришу загађиваче и не примењују прописе. Ово ће нам се догађати све док се не окупимо у довољном броју", рекао је Ђурђевац.

Протест испед "Витала" обезбеђивала је полиција, а у једном тренутку део окупљених грађана започео је расправу са припадницима фабричког обезбеђења и полиције. Они су тражили да им се обрати неко од руководства фабрике и објасни зашто се спаљују толике количине разног отпада. Међутим, из 'Витала', као и увек пре, није стигао никакав одоговор па је расправа брзо прекинута, а грађани се разишли.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"