РФЗО умањио средства за Општу болницу

Републички фонд за здравствено осигурање донео је одлуку да од 01. јула Општој болници Врбас умањи средства за уговорену накнаду за плате и доприносе у 2013. години за 29.456.635 динара. Ова одлука донета је након што је у априлу извршена контрола трошења средстава и констатовано да је Општа болница у 2012. години ненаменски, мимо уговора са Републичким заводом за здравствено осигурање, исплатила неуговореним радницима, којих у врбаској здравственој установи има 67, 34 милиона динара. Поред овог броја запослених, у Општој болници раде и 503 уговорена радника. Због настале ситуације, Општа болница није била у могућности да својим запосленим исплати пуне зараде за јун, па је плата свим радницима, према речима Петра Грегоринског, директора ОБВ, умањена за 19 одсто.

 

"Проблем траје још од 01. априла 2008. године када је Општа болница добила регионални статус, а самим тим и знатно више посла. Број запослених није усклађен са обимом посла и проблем кадровске попуњености и даље траје. Сваке године смо се обраћали Министарству здравља, Покрајинском секретаријату за здравство и РФЗО и указивали им да са овим бројем уговорених радника не можемо организовати рад болнице регионалног карактера. За пет година изборили смо се за запошљавање десет лекара и двадесетак медицинских сестара, што је недовољно за нормалан рад и збрињавање пацијената", рекао је Грегорински. Он тврди да одлука о умањењу средстава није у реду, чак да није ни законски утемељена, "јер је Републички фонд за здравствено осигурање обавезан да исплаћује зараде уговореним радницима". "На овај начин управо су они оштећени, а ја као директор нисам у могућности да свима исплатим пуне зараде. Ми не можемо организовати рад са мањим бројем неуговорених радника. Због новонастале ситуације из Опште болнице упућен је на више адреса захтев за помоћ и затражени хитни састанци. Менаџмент болнице, заједно са локалном самоуправом, обратио се Министарству здравља, Покрајинском секретаријату за здравство и РЗЗО и затражио да се ова одлука повуче", рекао је Грегорински.

Према његовим речима, овај проблем изражен је у целој Србији у којој има више од 13.000 неуговорених радника у здравству. "Код нас има 65 неуговорених радника, од чега је 45 медицинских сестара и техничара, један лекар и 21 технички и помоћни радник и сви они су потребни Општој болници", рекао је Грегорински. Захтеву менаџмента придружили и представници два синдиката у ОБВ, а за уторак у подне најавили су једночасовни штрајк упозорења, који, ипак, неће реметити рад установе.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"