'Стандард' остварио добит у пословању

Руководство ЈКП „Стандард“ издало је саопштење за јавност поводом навода у медијима о пословању овог комуналног предузећа у којима се, како је наведено, износе нетачне информације које не дају праву слику о тренутној ситуацији.

Саопштење за јавност руководства ЈКП „Стандард“

Јавно комунално предузеће „Стандард“ је 2003. и 2004. године на основу одлука општине Врбас и обезбеђених средстава у буџету на позицијама опремања јавних предузећа извршило набавку опреме (специјалних возила) за обављање комуналних делатности у укупној вредности од 374.571 евра. Обавеза ЈКП „Стандард“ по овим уговорима била је 42.000 евра. Остала средства у износу од 332.571 евра која су била планирана општинским буџетом, али нису у целости усмерена на плаћање обавеза за опремaње предузећа већ је ЈКП „Стандард“ преузео обавезу општине Врбас и самостално измирио преостали износ обавеза од 216.431. евро. Такође, на основу уговора са Европском комисијом за реконструкцију за набавку опреме у  износу од 270.000 евра, ово комунално предузеће је 2006. године преузео обавезу оснивача – општине Врбас за учешће у набавци од 25 одсто односно 67.500 евра. Укупан износ обавеза који је ЈКП „Стандард“ преузео на себе уместо оснивача износио је 283.931 евро што би, по курсу на данашњи дан, износило 32,3 милиона динара након чега је и дошло до првих финансијских проблема у предузећу. О овим проблемима је претходно руководство издало и званично саопштење и више пута обавештавало оснивача.

Поступајући по одлуци Скупштине општине Врбас из 2001. године по којој су одређене групе корисника ослобођене плаћања редовних услуга водовода и канализације и изношења смећа, ЈКП „Стандард“ је тада обуставио фактурисање наведеним корисницима. Износ од 12 милиона динара без камата који, по овој одлуци, није фактурисан корисницима до данас није рефундиран од стране оснивача.

ЈКП „Стандард“ је 2007. године подигао дугорочни кредит за куповину пословног простора (управне зграде овог комуналног предузећа) у износу од 200.000 евра са роком отплате до 2017. године. Кредит се месечно редовно отплаћује, али значајно оптерећује пословање.

У 2006, 2007, и 2008. години у пословним књигама предузећа нису предвиђене нити књижене обавезе предузећа за исплате регреса запосленима у укупном износу од 31 милион динара са порезима и доприносима. Након тужби запослених предузеће је у току 2012. и 2013. године морало исплатити обавезе по тужбама и накнадно евидентирати  овај трошак што је додатно оптеретило пословање предузећа.

Ипак, у 2012. години ЈКП „Стандард“ је остварио добит  у пословању што је и потврдила контрола државне ревизије. За првих шест месеци ове године такође је остварен добитак што је значајна разлика у односу на претходне године када је за исти период оствариван губитак од 25 милиона динара.

Просечна плата у ЈКП „Стандард“ у септембру 2011. године износила је 30.000 динара, а у мају 2013. године 36.500 динара што је испод републичког просека, али изнад просека у комуналним делатностима.

ЈКП „Стандард“ је у 2008. години имао 249 зпослених, а тренутно у предузећу ради 238 радника тако да није повећан број запослених.

Кредитна задуженост предузећа у 2012. години, по званичном билансу, смањена је за 12, 5 милиона динара и није како се наводи у неким саопштењима значајно повећана.

Преузете обавезе из претходног периода и даље оптерећују пословањепредузећа што утиче на ликвиднсот, а приходи предузећа који се остварују по уговорима са ЈП „Дирекција за изградњу“ и општином Врбас су на приближно истом нивоу као и претходних година са тенденцијом смањења у текућој години. У претходне три године субвенције оснивача по свим основама су на минималном нивоу и немају значајно учешће у приходима предузећа. Тренутни дуг који општина Врбас и остали буџетски корисници дугују ЈКП „Стандард“ износи преко 30 милиона динара.

Никола Влаховић, директор ЈКП „Стандард“

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"