Склопљено 130 бракова, а разведено 80

Према подацима Центра за социјални рад, прошле године у Општини Врбас склопљено је 130 бракова, док је 80 тужби за развод поднето суду. До јуна месеца ове године  70 лица су  прошла кроз евиденцију Центра за социјални рад везано за поступак развода брака, односно вршења родитељске дужности. Према подацима Матичне службе  од почетка године до данас склопљена је 61  брачна заједница. У последње две деценије повећан је број развода, а као најчешћи разлог због кога долази до истог, Тања Самарџић, психолог у центру за социјални рад Врбас, наводи недостатак комуникације и идеализована очекивања од  партнера.

„Није забележено да се најчешће разводе бракови са мањим стажом. Код нас је било примера да се јављају партнери који желе да се разведу после само неколико месеци брака, а имамо случајева да су се разводили партнери који су преко 30 година били у браку. Нема правила, али је зато најчешћи разлог лоша комуникација,“ каже Тања Самарџић. Она саветује партнере да пре  склапања брака дођу у саветовалиште за брак и породице, које је у Центру за социјални рад у Врбасу отворено сваког понедељка, среде и четвртка од 17 до 19 сати.

Иначе, према истраживањима Завода за  статистику које је  недавно објављено  просечно трајање разведеног брака 2012. године, било је 12,9 година, а 2011. било је 12,7 година. Међутим, граница ступања у брак деценијама остаје готово иста. Жене се први пут удају са 28, а мушкарци са 30 година.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"