KfW банка улаже 4,3 милиона евра у "Стандард"

Јавно комунално предузеће "Стандард" реализоваће у наредном периоду два веома важна пројекта инфраструктурног опремања и модернизације система за пружање основних услуга. Први пројекат је у оквиру Програма водоснабдевања и одвођења отпадних вода за општине средње величине у Србији, а други у оквиру Програма рехабилитације система даљинског грејања у Србији. Пројекти вредни 4,36 милиона евра финансирају се средствима Немачке развојне банке - KfW банке, при чему је 30 одсто средстава бесповратно.

"Договорили смо две вредне инвестиције у комуналну инфраструктуру. У систем водоснабдевања биће уложено три милиона, а у систем грејања 1,36 милиона евра. Разговори са партнерима из Немачке, у сарадњи са надлежним министарствима Владе Србије, трајали су скоро две године, али су успешно окончани, на наше задовољство и на корист становника целе општине Врбас. Успели смо да уђемо у групу од осам општина из Србије у којима ће се пројекти реализовати. Скоро трећина инвестиције у водоснабдевање, или близу милион евра, су бесповратна средства, док су услови за средства која се враћају веома повољни, тачније уз два посто камате на годишњем нивоу, роком плаћања од 12 година и грејс периодом од три године. Веома је добро да смо у временима када су средства за улагање у инфраструктуру лимитирана или их уопште нема, успели да пронађемо начин да повољно модернизујемо систем, унапредимо његову ефикасност и остваримо уштеде, и тако значајно подигнемо квалитет услуга. Велика добробит за грађане општине Врбас биће квалитетнија вода за пиће, у довољним количинама, и знатно боље даљинско грејање", саопштио је Никола Влаховић, директор ЈКП "Стандард".

У први пројекат биће уложено три милиона еура и њиме је, између осталог, предвиђена изградња три бунара дубине 60 метара и то на постојећем изворишту „Водозахват“. Такође, планира се проширење постојећег постројења за прераду воде на изворишту „Водозахват“ за око 50 л/с, затим повећање капацитета изворишта „Водозахват“ за додатних 20-30 л/с ( два бунара дубине 60м и проширење постојећег постројења за прераду воде) за снабдевање додатна два села водом, као и изградња водоводног магистралног цевовода за прикључење Куцуре и Савиног Села, дужине 11 км.

Влаховић је истакао да је из надлежних министарстава добио потврду да се општина Врбас квалификовала у круг локалних средина у којима ће се реализовати пројекти. Према његовим речима, у пројекту рехабилитације система даљинског грејања ЈКП "Стандард" би модернизовао свих пет котларница. "Циљ другог пројекта је да се постојећи котлови на мазут, стари више од 40 година, неефикасни и озбиљни загађивачи животне средине, замене модерним котловима који користе две врсте горива - мазут и природни гас, као и да се дотрајали делови дистрибутивне мреже замене новим, предизолованим цевима. Процењени инвестициони трошкови у рехабилитацији система даљинског грејања у Врбасу износе 1,36 милиона еура, а према нашем бизнис плану и елаборату, поврат инвестиције може се очекивати за четири године, уз уштеду на енергентима од чак 30 милиона динара у првој години", рекао је Влаховић и додао да ће у септембру бити детаљно одређен датум почетка реализације пројекта рехабилитације система даљинског грејањаја.

Иначе, ово ће бити прво велико инфраструктурно опремање комуналног система након скоро 40 година а да је "Стандард" носилац активности, уз сагласност општине Врбас. "Ово је и велики преокрет у даљем функционисању  нашег предузећа. Пролазили смо кроз тешке тренутке у пословању, боримо се да останемо на површини, уз све проблеме и ограничења, али успели смо да пронађемо партнере за један значајан посао. Реализација пројеката даје нам могућност да предузеће уведемо у период стабилног пословања", рекао је Влаховић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"