Пајтић отворио "Куцурску жетву"

Председник Владе Војводине др Бојан Пајтић отворио је Фестивал фолклорног стваралаштва „Куцурска жетва" у Куцури, традиционалну манифестацију, која се ове године одржава у оквиру обележавања јубилеја - 250 година од када су се Русини доселили у Куцуру. У оквиру манифестације обележен је и један век од извођења прве представе на русинском језику.

„Велика је част бити на челу Владе која је покровитељ овако значајне, историјске манифестације, којом се обележава два и по века од када су се Русини досеилили у Куцуру", рекао је председник Владе Војводине др Бојан Пајтић и додао да је русинска заједница током протеклих 250 година, заједно са Србима, Мађарима Словацима, Румунима, Хрватима, градила регију у којој живе сви заједно и која је јединствена у Европи. „У нашој Војводини много пажње поклањамо томе да се сачува посебност сваке заједнице, а истовремено све те културе, језици, музике, кулинарство, преплићу се, и на посебан начин чине јединствену целину. Због тога је важно да негујемо оно што су наши преци донели пре неколико векова, независно од тога одакле су дошли", навео је Пајтић.

Славко Рац, председник Националног савета Русина рекао је да су Русини међу првима дошли на ове просторе, те да, иако су малобројна заједница, могу да се подиче вековном културом и традицијом коју брижљиво негују.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"