Ликовни уметници даровали Општу болницу

У Општој болници Врбас одржана је пета по реду сликарска колонија „Уметношћу против болести“. Већ традиционално, на колонији су се окупили ликовни уметници из Врбаса, Новог Сада, Сомбора, Црвенке, Београда и многих других градова, који су своја дела настала током боравка у Врбасу даровали овој здравственој установи.

Велики пријатељ колоније „Уметношћу против болести“, наш некадашњи суграђанин Рајко Каришић, сликар и уметнички фотограф, прекинуо је свој боравак на уметничкој колонији у Вишеграду да би учествовао на колонији у Врбасу. Он је Општој болници донео на дар вредна уметничка дела чувених сликара, учесника колоније у Вишеграду, и то: Александра Луковића – Лукијана, Драгана Бартуле, Ане Фафулић, Горана Банковића, Милана Милића – Јагодинског, Ђура Лубарде, Хаџи Бранка Никитовића, Зорана Сувајца – Зографа и других уметника. Не мање значајно било је залагање, пре свега, локалних уметника. "Поред хуманитарног доприноса нашој болници, пацијентима и суграђанима, истакла бих да Општа болница Врбас постаје јединствени простор – стална поставка уметничких дела, што је на неки начин сатисфакција нама уметницима, јер дело које није виђено и стоји заборављено у неком углу атељеа, губи своју сврху и смисао", истакла је Снежана Мишовић, чланице врбаског Атељеа 05.

Испред организатора уметницима се захвалила чланица Организационог одбора колоније, главна медицинска сестра Одељења ортопедије Душка Обровачки, а испред менаџмента болнице, директор Петар Грегорински. "Захваљујем се свим уметницима који подршку болници пружају на јединствен и несебичан начин – својом племенитошћу и уметношћу. Такође се захваљујем нашем вредном особљу, нарочито колегиницама из болничке кухиње, које су поред редовних обавеза, помогле у припреми колоније. Захвалност упућујем и многобројним спонзорима, као и Скупштини општине Врбас, под чијим покровитељством је и организована колонија", истакао је Грегорински. "Ликовна колонија 'Уметношћу против болести' препозната је као манифестација која је освојила место на мапи културних догађаја овог града. Поред још неколико веома успешних сликарских колонија у општини Врбас, ова манифестација говори да људи размишљају о људима, негују културу и својим духом, креативношћу, али пре свега хуманошћу се боре у овим тешким временима. Мислим да колонија полако прераста локалне оквире", рекла је чланица Општинског већа Јелена Бесермињи.



Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"