Еколози траже уклањање трафо станице

Еколошки покрет Врбаса упутио је захтев Електропривреди Србије да уклони трафо станицу у улици Ивана Милутиновића због његове дотрајалости и опасности по животну околину. Еколози су, на жалбу становника овог дела града, упутили и пријаву еколошкој инспекцији, јер на основу изгледа зидова објекта који су натопљени отровним уљем из трафоа, сумњају да објекат представља опасност за животну околину и здравље људи.

"У минулом периоду очигледно је дошло до изливања већих количина овог уља из трансформатора. Део је упијен у зидове трафоа а могуће да је део отишао директно у земљу и загадио је. Ова уља могу да садрже токсични и канцерогени пирален и полихлоровани бифенилим, једну од најтоксичнијих супстанци по човека и живи свет. Њихова штетност по човека испољава се кроз канцерогено и мутогено дејство. Овим дописом подсетили смо ЕПС на много афирмисану њихову политику, којом је унапређење заштите животне средине једнаког приоритета као и производња електричне енергије", наводи се у саопштењу Еколошког покрета.

Еколози су представнике ЕПС упозприли на обавезе из Уговора о оснивању енергетске заједнице земаља југоисточне Европе у делу заштите животне средине, који је законом ратификован, као и на низ закона и докумената у оквиру државне политике за приступању ЕУ, по којима је ЕПС обавезан да до 2015. године усклади рад својих постројења са еколошким стандардима.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"