Врбас, Србобран и Мали Иђош за бољу сарадњу

Марјана Мараш, председница Скупштине општине Врбас, састала се данас са председницима суседних општина Србобран и Мали Иђош, Зораном Младеновићем и Марком Ровчанином, и разговарала о моделима могуће сарадње у више области, како би се лакше створили услови за развој региона. На дневном реду биле су теме из области удруживања зарад покретања заједничких пројеката у области пољопривредне производње, опремања индустријских зона, саобраћајног повезивања и заједничког наступа пред разним европским фондовима.

Марјана Мараш је истакла да размена искустава локалних функционера може бити веома корисна. „Треба саслушати оне који имају одређене резултате у покренутим пројектима и пословима. Председник општине Србобран награђен је медаљом за успостављену сарадњу са Ломбардијом и врата која је он отворио могу бити пролаз и за пројекте из наше средине. Важно је да имамо пројекте од заједничког значаја да би могли да конкуришемо пред разним европским фондовима“, рекла је Мараш и додала да је уверена да су потенцијали којим располажу наведене општине, интересантни многим пословним људима.

Зоран Младеновић, председник општине Србобран, саговорницима је представио резултате недавне посете Ломбардији и упозано их са плановима сарадње општине Србобран и ове италијанске регије. „Општине Србобран, Врбас и Мали Иђош се граниче и усмерене су једна на другу. Пуно је области у којим требамо сарађивати и повезивати се, од регионалне канализационе мреже, заједничких саобраћајница, до индустријских зона које могу бити једна до друге. Посебно можемо бити успешни у стварању услова за лакшу и бољу пољопривредну производњу. Пројекат 'Звазданог партнерства', како су Италијани назвали повезивање Ломбардије, је и даље отворен и потребно је да општине Врбас и Мали Иђош сагледају своје интересе у укључе се у ову сарадњу, уколико то желе“, рекао је Младеновић. Он је појаснио да би сарадња са низом општина у Ломбардији, тачније са општинама из парка природе Тићино, могла бити корисна за све стране, и за локалне заједнице и за пољопривредне произвођаче. „Очекујемо веома брзо посету високих званичника Ломбардије и то је прва права прилика да се и заједно представимо, понудимо своје капацитете, а нису мали, и, верујем, успоставимо неке видове сарадње. Простор сарадње са Ломбардијом је веома велик и интерес општине Србобран је да не буде сама у тој сарадњи, јер заједно можемо више и боље", рекао је Младеновић.

Марко Ровчанин је напоменуо да се све три локалне самоуправе сусрећу са истим проблемима, сиромаштвом и незапосленошћу, а како су и веома сличних потенцијала и карактеристика, и модели за решавање проблема могли би се заједнички тражити и примењвати. „Морамо искористити нашу позицију крај ауто пута и жељезничког коридора, што је веома важно за све инвеститоре. Заједнички пројекти, попут индустријске зоне на коридору 10, могу привући улагаче, а и заједничким наступом ћемо лакше моћи добити подршку европских фондова“, рекао је Ровчанин.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"