ЕПВ: Ко је крив за штету у пољопривреди?

Еколошки покрет Врбаса упозорио је Министарство пољопривреде да ће због изостанка сагласности на програм издавања 6.000 хектара државне земље у закуп, који је сачинила општина Врбас, изостати и сетва озиме пшенице, што ће пољопривредним произвођачима, али и прерађивачима, нанети штету од око 10 милиона евра. Ако у Војводини хоћете на брзака и без муке да направите катастастрофу – оставите земљу необрађену, истичу чланови Еколошког покрета Врбаса.

"Према тврдњама челника локалне управе, програм је поднет у законском року, све инструкције из Управе за пољопривредно земљиште су испоштоване, али сагласност не стиже већ месецима. Када би сагласност Министарства пољопривреде стигла данас, закупци не би могли ући у њиве ни за месец дана, јер би морала да се испоштује законска процедура јавног оглашавања и надметања. Већ сада сви рокови за сетву су прошли и штета се не може избећи. По садашњим ценама, директна штета у неоствареном приходу од продаје пшенице износи око седам милиона евра. Рачунајући неостварени приход у млинарској и пекарској индустрији, штета ће надмашити 10 милиона евра. Највећу штету претрпеће закупци земљишта – сељаци и други пољопривредни субјекти. И државни буџет ће жестоко бити закинут на свим нивоима - за око два милиона евра. Од тих новаца, да подсетимо, издвајају се субвенције сељацима, које су, узгред речено, недовољне и још касне. У Врбасу су у току ванредни локални избори. Гледамо ових дана таласе агресивног политичког маркетинга, затрпавање лецима и плакатима, упаљачима и оловкама. Сва политичка елита Србије сјатила се у Врбас са обећањима о запослењу, бољем животу. Траже глас и поверење грађана – а с друге стране отворено их закопавају у беду. Да ли је могуће да неко из Министарства пољопривреде или Владе, у циљу спутавања владајуће локалне политичке гарнитуре, изрежира овакву катастрофу, па још и на своју штету", јавно се пита Еколошки покрет Врбаса.

Еколози упозоравају да је Врбас "бачен на колена" и да ће се "ко год да дође суочити са огромном рупом у буџету и немогућности сервисирања својих обавеза".

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"