Врбас, Кула и Србобран добијају суд

Министар правде и државне управе Никола Селаковић обишао је данас у Врбасу судску јединицу Основног суда у Новом Саду која ће ускоро и сама постати основни суд за подручја општина Врбас, Кула и Србобран, након усвајања закона о новој мрежи судова, која би требало да профункционише од 1. јануара 2014. године.

Према Предлогу закона о седиштима судова и подручјима јавних тужилаштава чије се стављање на дневни ред у Скупштини Србије очекује у најскорије време, предвиђено је да судска јединица у Врбасу буде сједињена са јединицама у Кули и Србобрану, тако да подручје те три општине добија један основни суд, рекао је министар Танјугу.

Основни суд у Врбасу биће основан за подручја општина Врбас, Кула и Србобран, са судском јединицом у Кули. Када је у питању Виши суд, због преоптерећености судија у Новом Саду, подручје ове три општине биће убудуће у надлежности Вишег суда у Сомбору. Према речима министра, закон доноси нова оригиналнија решења која су предузета да би грађани били много ближи судовима у којима траже заштиту својих права, а опет су вођена рационалношћу са становишта потреба и трошкова.

Основна идеја будућих законских решења је решења да ако једна општина нема услове да буде суд, две општине сличних карактеристика буду спојене у подручје једног основног суда. Објашњавајући зашто је неопходно ово "спајање", Селаковић је указао да на подручју поменутих општина у Бачкој живи нешто више од 104.000 становника, на преко 400 квадратних километара и на којем број предмета које ће судије имати у раду завређује пажњу да се "њиховим дешавањима бави суд и једно јавно тужилаштво".

"Закон је овде препознао једну специфичност - Врбас и Кула су две општине које припадају различитим подручјима виших судова, један Сомбору а други Новом Саду. Разлог рационалности каже да је размак између те две општине свега девет километара, оне су по величини приближно једнаке, имају приближно исти број становника око 45.000 и број предмета је прилично сличан", навео је Селаковић.

Због тога је, како је истакао, Предлогом закона предвиђено да имамо Основни суд у Врбасу за подручја општина Врбас, Кула и Србобран, са судском јединицом у Кули. "То значи да ћемо у једном месту имати кривично одељење суда и јавно тужилаштво а у другом грађанско одељење", указао је министар. Ово није јединствен случај у Предлогу закона о новој мрежи судова - да у једном месту буде кривично одељење суда и јавно тужилаштво, а у другом грађанско одељење суда. Према речима министра, иста решења су предвиђена да буду у Инђији и Старој Пазови , Смедеревској Паланци и Великој Плани, Бечеју и Новом Бечеју, Деспотовцу и Свилајнцу, Сурдулици и Владичином Хану, Брусу и Александровцу. Селаковић је закључио да ће тако право бити ближе грађанима, него што је било до сада.

Foto: Tanjug

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"