Нови програм унапређења јавног здравља

Представници Института за јавно здравље Војводине, Дома здравља "Вељко Влаховић", Геронтолошког центра и Опште болнице Врбас потписали су данас споразум о унапређењу јавног здравља. Уговор предствља реализацију посебних програма Владе Војводине за област јавног здравља, у областима епидемиологије, социјалне медицине, хигијене и микробилогије, који ће се спроводити кроз 11 програмских задатака.

"У програм су укључене све здравствене установе из Војводине и сви геронтолошки центри. У Дому здравља ће се спроводити централни надзор над обољењима сличним грипу и акутним респираторним инфекцијама, а овај програм оцењен је као један од најбољих у Европи. Новим уговором проширују се активности, чиме обезбеђујемо квалитетну дијагностику у циљу бољег планирања здравствене заштите грађана. Такође, планира се до краја године увођење електронског сервиса за пријављивање заразних болести и евиденцију хроничних болесника, што представља основ за прикупљање квалитетних података и за боље планирање, а сходно томе и остваривање одговарајућих уштеда у здравству", рекао је доц. др Владимир Петрови, директор Института за јавно здравље АПВ. Говорећи о активностима које ће се спроводити у ОБВ, доц. др Петровић је рекао да ће се у овој установи радити на унапређењу хоспиталног надзора над узрочницима тешких акутних респираторних болести. "Морамо да сазнамо из којих разлога људи долазе у ситуацију да им је живот угрожен, како би боље планирали здравствену заштиту. Водиће се и мапирање антимикробне резистенције на лекове у болницама, како би испратили где и која бактерија доминира и тако пружили одговарајућу заштиту антибиотицима. Општа болница ће бити укључена и кроз друге програмске задатке, док ће Геронтолошки центар бити укључен у програм 'Заједно против депресије'. Морамо се борити са проблемима психоза и депресија, које све више заузимају место у патологији становништва", рекао је доц. др Петровић и истакао да се све ово чини како би здравствена ситуација у будућности била повољнија.

Др Брајана Николић, директорка Дома здравља "Вељко Влаховић", саопштила је да ови програми представљају наставак дугогодишње добре сарадње врбаске здравствене установе и Института за јавно здравље Војводине. "Спровођење ових програма значајно унапређује здравствену заштиту у нашој општини, и на примарном и на секундарном нивоу, као и здравствену заштиту која се пружа у Геронтолошком центру. Програм је наставак активности започетих у 2012. години и важно је да у континуитету у нашој установи подижемо степен услуга и заштите пацијената", рекла је др Николић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"