"Стандард" смањио кредитна задужења

Јавно комунално предузеће "Стандард" реаговало је данас саопштењем за јавност на разне наводе који се последњих дана појављују у медијима а у вези са стањем кредитнe задужености овог предузећа. У ЈКП "Стандард" истичу да изнети подаци немају утемељење са стварним стањем кредитне задужености.

"На дан 01. 09. 2011. године укупан износ кредитних задужења ЈКП 'Стандард', по краткорочним и дугорочним кредитима, био је 450.930 ЕУР (задужења по основу три кредита). На дан 01. 09. 2013. године укупан износ кредитних задужења ЈКП 'Стандард', по истом основу, био је 387.250 ЕУР (задужења по основу три кредита). Упоређивањем стања задужености по кредитима из септембра 2011. године са стањем из истог периода 2013. године, може се утврдити да је укупна задуженост смањена за 63.680 ЕУР и да није дошло до никаквих повећања обавеза по кредитима", наводи се у саопштењу ЈКП "Стандард" и истиче укупан износ кредита прерачунат у ЕУР ради лакшег упоређивања података.

Обраћање јавности менаџмент овог предузеча искористио је и да саопшти податке који се тичу обавеза ЈКП 'Стандард' на име тужби запослених за неисплаћене регресе, у периоду од 2006. до 2009. године. "Након завршетка спора, а почев од јуна 2012. године, ЈКП 'Стандард' је исплатио око 30 милиона динара на име неисплаћеног регреса запосленима у периоду од 2006. до 2009. године, што је и доводило до блокада рачуна предузећа и немогућности редовног пословања. Због неодговорног приступа изради Колективног уговора, ЈКП 'Стандард' из 2006. године, који је био у супротности са донетом Уредбом Владе РС о ограничењу маса зарада у јавним предузећима, као и у супротности са програмом пословања за 2006. годину, јер регрес није био планиран, остављен је простор за покретање спора запослених, што је на крају и довело до тога да је ЈКП 'Стандард' морао исплатити регресе запосленима по основу наведеног Колективног уговора, иако није имао предвиђена средства у Програму пословања. Такође, треба истаћи да наш оснивач - Скупштина општине Врбас, није пратила поштовање Колективног уговора ЈКП 'Стандард', на ком се и они налазе као потписници, током 2006, 2007, 2008. и 2009. године, иако је била у обавези. Оснивач је чак дао и сагласност за задуживање и куповину зграде у вредности од 200.000 ЕУР, иако се обавезе по основу регреса нису поштовале, тако да је садашње руководство у обавези да отплаћује и кредит од 200.000 ЕУР, увећаног за камате, и обавезе за регрес, увећан за огромне камате због дугог периода кашњења", наводи се у саопштењу ЈКП "Стандард" које је потписао директор Никола Влаховић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"