Проблеми коче изградњу ЦППОВ

Због проблема у провођењу пројеката финансираних из претприступних фондова Европске уније, Србија ризикује да угрози започете пројекте у вредности од 150 милиона евра, пренела је јуче Al Jazeera. Делегација ЕУ-а у Србији упозорила је да би кашњење у провођењу пројеката могло да доведе до њиховог отказивања и губитка средстава.

Као два важна пројекта наводе се изградња Жежељевог моста у Новом Саду и изградња централног постројења за пречишћавање отпадних вода за Врбас и Кулу. Ови пројекти финансирају се из ИПА-фондова, па недостатак новца није разлог за њихово недовршавање, саопштила је Делегација ЕУ у Србији. У Министарству за енергетику и заштиту животне средине Србије, које има највише пројеката са проблемима у реализацији, кривицу за такво стање приписују локалним заједницама.

Зорана Михајловић, министрица енергетике, истакла је да су неке локалне заједнице "свесне, па учине све да искористе средства, али неке нису, због различитих разлога". "Сада ја нећу да улазим да ли су то политичка или нека друга неслагања, свеједно, али неки од пројеката су закочени", рекла је Михајловић. Осим наведених пројеката, за које је из ИПА-фондова издвојено највише новца, проблематично је још двадесетак и то из области заштите националних мањина, стратегије за борбу против дроге и подршке реформи државне управе. Осим што кашњење у реализацији може да доведе до отказивања појединих пројеката, постоји и опасност да у наредним годинама Србија не добије нова средства и то у оним областима у којима су досадашњи пројекти најпроблематичнији. Представници Делегације ЕУ-а у Србији и надлежних из српских министарстава заједно раде на уклањању препрека у реализацији пројеката, а састанку у Београду на ком се говорило о овој проблематици, присиствовао је и Миленко Радованов из јединице за примену пројекта изградње ЦППОВ. "Договорили смо се и направили распоред да у наредних месец до два те ствари буду отклоњене, али молба је била и закључак састанка да Европска комисија, заједно са Владом, мора да донесе један документ, којим ћемо обавезати локалне самоуправе како да се понашају према ИПА-фондовима, јер смо дошли до ситуације како да изгубимо нешто због неке опструкције или незнања", рекла је МИхајловић.

Према речима Миленка Радованова, реализација пројекта изградње ЦППОВ Врбаса и Куле, по уговорној документацији, требала је да се оконча у априлу ове године, али касни јер је Делегација ЕУ "имала и има проблема да мотивише конзорцијуме који су са њихове стране изабрани за извођење радова на изградњи две технолошке целине, линије воде и линије муља, да испоштују уговорне обавезе".

"Обавезе које је локална самоуправа уз подршку надлежних републичких министарстава, преузела приликом прихватања средстава које је обезбедила ЕУ за изградњу ЦППОВ, поред инфраструктурног опремања локације, јесте и обезбеђивање свих неопходних услова, потврда и дозвола, и завршетак изградње канализационе мреже у општини Врбас и повезивање канализационих система Црвенке, Куле и Врбаса. Исто тако је наша обавеза да обезбедимо могућност прикључења 'Carnexa' и 'Vitala' на канализациони систем, јер је капацитет постројења димензионисан на основу њихове исказане намере да користе услуге ЦППОВ. Одговорнот Делегације ЕУ је да се пројекат заврши у уговореним роковима и да буде уговором дефинисаног квалитета, а наша да обезбедимо минималну количину отпадних вода да би постројење могло да ради", рекао је Радованов. Он је истакао да тренутно највећи проблем представља не испуњавање уговорне обавезе извођача на изградњи линије муља, који касни више од годину дана са израдом главног пројекта и изналажење решења настале ситуације, од стране Делегације ЕУ. "Са наше стране обезбедили смо на време сву документацију која је била неопходна за израду пројектне документације. Наша је обавеза да наставимо са изградњом канализације у општини Врбас и да прикључимо што већи број грађана до краја следеће године, када се очекује пуштање у пробни рад ЦППОВ. Учествовали смо на састанцима које су организовали министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић и министар без портфеља за европске интеграције Бранко Ружић, а којим је присуствовао и шеф Мисије за европске интеграције у Србији Мајк Девенпорт. Констатовани су проблеми и донесен је закључак да ће надлежна републичка министарства пружити конкретну и неопходну подршку да се проблеми настали приликом реализације пројекта успешно и у што краћем року отклоне", рекао је Радованов.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"