Канали порибљени са 1.800 кг шаранске млађи

На деловима Хидросистема Дунав-Тиса-Дунав, код Врбаса, Куцуре и Савиног Села, пуштено је у водоток 1.800 килограма шаранске млађи. Овај посао обавили су радници Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине“, које је корисник дела рибарског подручја Србије.

"Редовно вршимо порибљавање једногодишњом шаранском млађу. Тежина рибе се креће између 80 и 150 грама по глави, што значи да је у воду пуштен приличан број риба. У нади да ће се овим порибљавањем обогатити и квалитет и количина  рибе у нашим риболовним водама, апелујемо на риболовце да се придржавају ограничења и правила рекреативног риболова како би се на прави начин користио и очувао постојећи рибљи фонд", рекао је Бранислав Прокин, техничар за порибљавање ЈВП “Воде Војводине”.

Према речима Миодрага Влаисављевића, председникa Удружења спортских риболоваца “Златни караш”, ово је друго по реду порибљаваљње у току ове године. Пролетос је у канал у Врбасу пуштено 600 килограма шаранске млађи. "Како ће риба напредовати зависи од нас риболоваца, превасходно од тога како ћемо је хранити. Надамо се да ће се за шест, седам година ова риба наћи на удицама, а њена тежина би требала да износи између три и пет килограма. Сада су услови у каналу такви да шаранска млађ има шансе да преживи грабљивице, јер има доста траве у коју може да се сакрије", објаснио је Влаисављевић.

Стручне службе ЈВП “Воде Војводине” пустиле су 17.600 килограма једногодишње млађи шарана на 29 локација широм Војводине. Порибљавање је рађено на делу риболовног подручја Србија - Војводина, којим управља ЈВП "Воде Војводине", односно на деловима Хидросистема ДТД, делу реке Дунав, водотоку Јегричка, Чонопљанском језеру и још неким водотоцима. Порибљавање се врши једном годишње, у складу са годишњим планом управљања риболовним подручјем на локацијама за које рибочуварска служба процени да су најважније. Порибљавање је обављено уз присуство и помоћ локалних удружења рекреативних и спортских риболоваца и уз надзор инспектора за рибарство надлежног покрајинског секретаријата. "Порибљене локације у наредном периоду, чешће него обично, обилазиће рибочувари нашег предузећа", упозорио је Прокин.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"