Одржана III седница СО Врбас

Скупштина општине Врбас заседала је у уторак по трећи пут у новом сазиву а потреба да се одборници у веома кратком року поново срећу на заседању, правдана је хитношћу усвајања Годишњег програма заштите, уређења у коришћења пољопривредног земљишта. Почетак седнице обележиле су измене у саставу СО Врбас тако да су нови одборници локалног парламента постали Живорад Тасић, Биљана Грубишић и Јармила Чинчурак Милошевић, сви са листе Александар Вучић - СНС, НС, ПС, СДПС, СПО, РДП.

Скупштина општине усвојила је одлуку о изменама Статута општине Врбас која одређује да уместо досадашњих пет, Општинско веће чини седам чланова. Највише пажње одборника, посебно опозиционе ДС, изазвао је Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта. Законски рок за доношење овог програма је истекао пре више од пола године јер је, и поред израђеног програма, изостала сагласност Министарства пољопривреде па лицитација државне земље није могла да се организује.

Секретар Комисије за израду програма Бојан Ђоровић истакао је да је нова владајућа већина овај документ донела по хитном поступку, као и да је овај акт био први који је потписао ново председник општине др Братислав Кажић. Одборник ДС Милан Станимировић, бивши председник општине Врбас, рекао је да је Министарство пољопривреде против њега поднело прекршајну пријаву, јер програм није усвојен на време. "Сада је јасно да је министарство изостављањем сагласности хтело да доведе у питање функционисање локалне самоуправе. Ускраћена су нам веома значајна средства у буџету од око 118 милиона динара која се слију у општинску касу од издавања земље, а пољопривредници су због овога пропустили све рокове за јесењу сетву. Правећи програм имали смо идеју да задовољимо и оне ситније пољопривредне произвођаче, с обзиром на то да у општини Врбас тренутно има 1.596 регистрованих пољопривредних газдинстава. Смањене су површине земљишта за велике произвођачима, попут компанија 'Карнекс' и 'Сава Ковачевић', и ту су настале невоље. Из компаније 'МК група' нису били задовољни што им је укупна површина умањена за око 400 хектара државне земље. Садашња власт им је ту површину обрадивог земљишта надоместила тако што је узела од ПД 'Сава Ковачевић', која је једна друштвено одговорна фирма, као и од образовних установа, Центра за социјални рад и Пољопривредне стручне службе. Узима се сиромашнима да би се дало богатима и нећу се смирити када је ова ствар у питању. Истераћу ствар до краја, ако треба идемо и до Суда у Стразбуру", рекао је Станимировић.

Одговарајући на ове оптужбе Бојан Ђоровић је истакао да од ПД „Сава Ковачевић“ није ништа узето зато што им, како је додао, према претходном програму није ништа ни дато. "Када је реч о школама и Центру за социјални рад, разлог због којег они неће добити одређену количину државних ораница је тај што се не баве примереном делатности, док је Пољопривредна стручна служба добила 60 хектара и ускраћени су за само 30 хектара у односу на претходни програм. Такође, они имају право да конкуришу за закуп државне земље у још четири општине у којима ради ова служба", рекао је Ђоровић.

На предлог Комисије за кадровска питања измењени су управни и надзорни одбори појединих установа, агенција и организација. У Управни одбор Народне библиотеке „Данило Киш“ именовани су: Угљеша Шушић, Аранка Месарош, Мартин Тодоровић, Нада Ћетковић, Љубица Делибашић, Стојка Дацић и Гизела Миљанић, док су чланови Надзорног одбора постали: Оливера Ференц, Марија Милинић и Вера Кокановић. У УО Културног центра Врбас именовани су: Ласло Киш, Игор Филиповић, Златко Колесар, Зарија Лазовић, Вероника Стоисављевић, Дрена Бошков и Михајло Фодор, док су у НО именовани: Душко Рогановић, Никола Клашња и Слободан Стојнић. Управни одбор Центра за социјални рад чине: Рајко Здравковић, Ивана Крезовић, Наташа Кишрацик, Марина Ћулибрк, Радоња Коматина, Тања Самарџић и Станица Дробњак, док Надзорни одбор чине: Тијана Алексић, Никола Павловић, Раденко Лаловић и Милијана Бјелица. Скупштина општине је за чланове УО Центра за физичку кулутуру „Драго Јововић“ имановала: Радмилу Тодоровић, Гордану Рогановић, Александра Кузека, Ненада Ковача, Немању Ђурђића, Слађану Аларгић и Здравка Ковача, а за чланове НО: Наташу Милетић, Томислава Зиројевића и Миодрага Фејсу. У УО Апотеке Врбас изабрани су: Раденко Шимун, Мирољуб Марковић, Душан Вулетић, Светлана Бркић и Штефица Мићуновић, а у НО: Игор Кривокапић, Вујадин Докнић и Марија Марцијуш. Др Драган Ристић, Тамара Кнежевић, Новак Ђедовић, др Љубинка Јовић Вуковић и Роса Вујичић чланови су новог Управног одбора Дома здравља „Вељко Влаховић“, а Данило Дедеић, Милица Пејовић и др Нина Драшковић Вујадиновић чланови су новог Надзорног одобра ове здравствене установе. У УП Предшколске установе „Бошко Буха“ именовани су: Милан Коматина, Михаило Бечић и Рихард Хенгл, а у УО Агенције за зоохигијену и пољопривреду: Антон Пушкарић, Мирјана Пејовић и Драган Зарић. Нови састав привременог УО Туристичке организације општине Врбас чине: Милош Канкараш, Јелена Радованов, Милана Милинић, Бојан Тиркајла и Гојко Грујин, док привремени Надзорни чине: Милорад Головић, Татјана Ковачевић Јововић и Вида Митић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"