Новогодишњи интервју - Др Жељко Видовић, председник општине Врбас

Др Жељко Видовић, председник општине Врбас

Željko VidovićУ историји општине Врбас 2009. година заузеће посебно место. Иако је низглед почела мирно, општином Врбас у 2009. години бавила се Влада Републике Србије, распуштен је локални парлемент, уведене привремене мере и одржани ванредни локални избори. Све турбуленције на микро плану додатно су увећане економском кризом коју смо делили са осталима. О 2009. години и плановима за 2010. годину за vrbas.net говори др Жељко Видовић, председник општине Врбас.   

vrbas.net : Како оцењујете 2009. годину ?

Видовић : Година за нама била је тешка због више ствари. Презадужена општина доживела је промену власти и од 01. јуна Привремени орган је преузео улогу Скупштине општине и председника општине. Затекли смо на празан буџет, прилив је био минималан, нисмо имали формирану пореску администрацију, нисмо затекли ниједан пројекат да би могли да конкуришемо за средства код покрајинских и републичких органа власти, или код међународних фондова и све смо морали покренути из почетка. Грађани знају о колико снажном интезитету проблема се радило и са чим смо се морали суочити да би бар мало покренули ову средину.

vrbas.net : Шта се променило до овог тренутка ?

Видовић : У овом моменту назире се светло на крају тунела и боља будућност. Имамо дневно пуњење буџета на ниову од 2,5 до три милиона динара, а затекли смо у висини од 300.000 динара. Покренули смо многе инфраструктурне и развојне пројекте и успоставили чврсте везе са вишим органима власти. И од покрајинских и од републичких органа добили смо значајна средства за инвестиције у општини Врбас и уверен сам да ће за две до три године Врбас бити много развијенији и модернији него данас.

vrbas.net : На који начин општина Врбас може да поврати углед који је некада имала ?

Видовић : У 2010. морамо постати значајан фактор у привредном развоју Србије, да се вратимо на место које нам је припадало. Прво ћемо да покушамо да Врбасу вратимо централно место када је у питању електродистрибуција у овом региону, као што је било до децембра 2006. године, затим започели смо разговоре о формирању регионалне телевизије са Малим Иђошем, Србобраном и Кулом, а све у циљу формирања средњебачког округа у којем желимо да будемо лидер. Наставићемо са инфтаструктурним опремањем индустријских зона јер нам је веома важно да привредници дођу у наш град и почну да отварају нова радна места.    

vrbas.net : Да ли су страначке разлике онемогућиле развој општине Врбас ?

Видовић : И страначки живот у 2009. години био је буран. Било смо сведоци цепања Српске радикалне странке што је уздрмало локални парламент. Демократска странка је искористила ову прилику и блокирала рад Скупштине општине, а затим су уведене привремене мере, расписани избори и на крају формирана нова владајућа већина. Претходна власт није имала начина да реши економске проблеме које су произвели и они су узроковали велика и дубока размимоилажења међу партијама. Прва три месеца рада Привременог органа обележили су сукоби због припадности различитим партијама, али друга три месеца страсти су се смириле и Привремени орган је могао да функционише на корист грађана. Сада имамо стабилну скупштинску већину и опозицију која користи сваки тренутак да се промовише, што је легитимно и што смо и ми чинили док смо били у опозицији. Добро је да је последња седница Скупштине општине показала да неке опозиционе странке умеју да буду и конструктивне, као СНС и ДСС. Нико не прижељкује да нестане страначког живота али се испред странака мора ставити живот општине и сви смо дужни да допринесемо његовом унапређивању.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"