МОМЧИЛО МИЛОВИЋ - Директор ФКУ АПВ

Момчило Миловић
Директор Фонда за капитална улагања АПВ
у разговору за vrbas.net

    Фонд за капитална улагања АП Војводине постао је главна адреса на коју се обраћају многе локалне самоуправе у нади да ће брзо и ефикасно омогућити развој инфраструктуре у општинама. Директор Фонда за капитална улагања Момчило Миловић за vrbas.net говори о плановима ФКУ и пројектима који се реализују у општини Врбас.

    vrbas.net : Који су главни циљеви рада Фонда за капитална улагања АПВ?

    Миловић : Главни циљеви рада Фонда је улагање у програме и пројекте од капиталног значаја за АП Војводину. Они требају бити залог даљег и снажнијег економског, привредног, културног и политичког развоја, посебно у глобалној оријентацији Извршног већа ка европским интеграцијама Војводине и државе Србије. Као такав, Фонд за капитална улагања је препознатљив чинилац у развојној стратегији ИВ Војводине. Реализујући пројекте и програме од капиталног значаја за АП Војводину, Фонд за капитална улагања се исказује као несумњиви агенс развоја општинских инфраструктура, уз сталну транспарентност својих улагања и ефикасност инвестиционих подухвата. Будући да је Војводина тренутно највеће градилиште у Европи, захваљујући инвестицијама ФКУ, очекивања су да ће се створити услови за равномеран развој свих војвођанских општина. Предвиђамо да ће за пет година тренутно неразвијене општине ући у ред развијених, целокупна путна мрежа би ће зановљена, у потпуности ће бити изграђен безбедоносни систем одбрамбених насипа од поплава, а у област има здравства и образовања поставићемо европске стандарде. Укратко, Војводина ће ући у групу развијених европских регија.

    vrbas.net : Колико новца је до сада издвојено за пројекте у општини Врбас?

    Миловић : За 30 пројеката у општини Врбас одобрено је укупно 816.548.488,43 динара. Тренутно је у фази реализације 15 пројеката и они се, у просеку, налазе на нивоу од 75 одсто окончаности. За преосталих 15 пројеката средства су одобрена и тренутно се прикупља техничка документација. Прецизније, за општину Врбас предвиђено је да се по усвајању покрајинског буџета, до јуна месеца заврше сви започети пројекти, а да се након тога крене у спровођење тендера и избор извођача радова за остале одобрене пројекте који имају спремну документацију. С обзиром да имамо сазнања да за неке пројекте не постоји техничка документација, апелујемо на локалну самоуправу да што пре завршити тај део посла и спремно дочека почетак радова. Од почетка рада ФКУ до данас, из општине Врбас упућено је 56 захтева од којих је 30 одобрено. Преосталих 26 пројекта који нису одобрени, стоје и даље као захтеви врбаске локалне самоуправе .

    vrbas.net : Које пројекте у општини Врбас тренутно финансира Фонд за капитална улагања ?

    Миловић : У овом тренутку у општини Врбас реализује се више пројеката из разних области. Између осталих, средствима ФКУ реализују се пројекти изградње спортско-рекреативног центра у Змајеву, доградња зграде ОШ „Бранко Радичевић“ у Равном Селу, изградња фискултурне сале у ОШ „Бранко Радичевић“ у Савином Селу, израда више пројектних документација за разне објекте од значаја за живот грађане општине Врбас. Учествујемо у изградњи Храма Вазнесења Христа Спаса, значајно смо опремили Општу болницу, изградили фискултурну салу у ОШ „Светозар Милетић“, учествовали у изградњи Дома КПД „Карпати“, санацији цркава, доградили и реконструисали забавиште у Куцури. Ту није крај јер на реализацију чекају пројекти изградње централног постројења за прераду отпадних вода, изградња II фазе Опште болнице и паркинга крај ове здравствене установе, затим доградња и санација саобраћајница и коловоза у неколико улица у Куцури, Бачком Добром Пољу и Змајеву. Планови Фонда за капитална улагања су у правом смислу речи капитални и након завршетка свих одобрених пројеката, али и оних који ће доћи у наредном периоду, општина Врбас имаће могућност да се похвали развијеном инфраструктуром, опремљеним установама свих врста, те тако добије епитет одличног места за живот.

    vrbas.net : Којој врсти пројеката Фонд за капитална улагања даје предност у реализацији ?

    Миловић : У програму рада Фонда за капитална улагања Управни одбор опредељује се за финансирање пројеката и програма користећи се критеријумима који служе за оцену приоритета. У обзир се узимају приоритети локалних самоуправа, општина и градова, са званичним и документованим разлозима, затим се у обзир узима степен спремности планске, пројектне и уговорне документације, дефинисане на основу Закона о планирању и изградњи, Закона о заштити животне средине, Закона о процени утицаја на животну средину и других прописа, али и спремности предвиђених аката за издавање одобрења за изградњу и пријаву почетка радова, на основу Закона о планирању и изградњи. Управни одбор код доношења одлука у разматрање узима и област у коју се улаже, затим могућу брзину реализације пројекта и њихову специфичност. Користећи ове критеријуме стручне службе обрађују предмет а затим, на основу оцене и предлога експертских савета ФКУ и Комисије за доделу средстава , коначну одлуку о финансирању пројекта доноси Управни одбор.

    vrbas.net : Са колико новца ће ове године располагати ФКУ ?
    Миловић : Сваке године буџет Фонда за капитална улагање се повећава, што доприноси реализацији све већег броја пројеката широм Војводине. У 2007. години за капитална улагања из буџета је опредељено 22.911.168.674,00 динара, у 2008 . години 18.568.272.419,82 динара , а у 2009 . години до сада је издвојено 2.290.375.500,00 динара. За целу 2009. предвиђено да из буџета буде опредељено око 20 милијарди динара. Управни одбор ФКУ је у току 2007 . и 2008 . године донео укупно 1486 одлука о финансирање пројеката , чија је укупна вредност 38.879.207.309,63 динара.
 

КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

06. јул 2020. КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

Иако је за уторак, 07. јул, било најављено отварање излож...

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

01. јул 2020. КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

У оквиру издавачке делатности Народне библиотеке "Данило ...

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

20. јун 2020. КУЛТУРА

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средс...

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

17. јун 2020. КУЛТУРА

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

Ликовна галерија Културног центра Врбаса приредила је изл...

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...