РТВ: Путем без дозволе тутње теретњаци

Краја неодговорности у изградњи и одржавању путева код нас нема, а када се томе дода и чињеница да путари за поједине радове не буду исплаћени, поставља се питање докле ће то тако функционистаи. Најновији пример забележен је на једном локалном путу у општини Врбас. Да је могуће да саобраћај несметано функционише и поред знака забране, потврђено је на примеру пута Змајево - Куцура, уз напомену да овај пут нема употребну дозволу.

Једна од последица свега је немиран сан, али и небезбедност мештана тог дела Змајева, јер камиони тутње обично ноћу, а шећерне репе не мањка ни по путу.
"Немогуће је живети... нон-стоп камиони у току ноћи, бука утиче на све ове куће около", истиче мештанин Душко Нешковић. "Да иду путничка возила, скраћен је пут, али шлепери 30 тона, то је велика количина", додаје мештанин Милош Пешут.

Колико ова саобраћајница дужине скоро осам километара, ширине три метра, са неколико проширења није баш најбезбеднија, уочава се и на пружном прелазу, који јесте обезбеђен знаком, али то ноћу и при зимским условима свакако није довољно. Многи неће поверовати да на истом путу преко преводнице - моста преко Канала ДТД на улазу у Куцуру - прелазе, између осталог, и тешка теретна возила. На примедбе грађана да полиција ретко излази на терен, у Полицијској станици Врбас одговарају да контролу саобраћаја раде по приоритетима, а за непоштовање саобраћајног знака изричу на лицу места мандтану казну од 5.000 динара. "Кад год имамо могућности пошаљемо патролу на лице места и уочавамо да ли постоји прекршај или не", истиче Ненад Минић, помоћник командира Полицијске станице Врбас.

Пут јесте драгоцен делу становника општине Врбас, јер се некима пут скраћује и до 20 километара, али био је драгоцен можда и некима који су отварали асфалтирани атарски пут пред изборе, пре отприлике пет-шест година. Уз све то, како незванично сазнаје Радио-телевизија Војводине, "Војводина путу - Бачка путу" исплаћена је тек половина, од уговорених скоро 100 милиона динара. У новоформираној општинској власти кажу да ће им спорни пут бити приоритет у раду. "Ради се о једном административном делу да се прибави документација, потребнио је да се тај пут формално-правно приведе намени и добије употребну дозволу и буде извршен технички пријем", каже Душко Ћутило, члан Општинског већа Врбаса за комуналне делатности и привреду.

Споменимо на крају да у све интензивнијој крађи саобраћајних знакова у општини Врбас, који иначе са стубом и монтажом кошта око 10 хиљада динара, знак забране саобраћаја на почетку пута Змајево - Куцура, како смо чули, редовно се замени. То наводи на закључак да надлежни желе да се ограде од сваке саобраћајне незгоде или других непријатности на том путу.

{youtube}oMElKu8a_-s{/youtube}

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"